Belföld

Eredményes felzárkózáspolitika

A Sargentini-féle fércmunka nem ad valós képet a hazai cigányság helyzetéről – nyilatkozta lapunknak Farkas Flórián

Nyolcszázezer fővel csökkent a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők száma 2013 óta – mondta lapunknak Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, aki nehezményezi, hogy a holland zöldpárti képviselő nem kereste meg a hazai cigányság képviselőit.

Farkas Flórián 20180926
„Egyre több a roma diplomás” (Fotó: Ficsor Márton)

A Sargentini-jelentés veszélyezteti a magyarországi cigányság felzárkózását – mondta lapunknak Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes parlamenti képviselő. Kifejtette, a csalással elfogadott dokumentum többek között olyan hamis állításokat tartalmaz, mint hogy a „szélsőjobboldali félkatonai szervezetek a Fidesz ideje alatt is tevékenykedhetettek”, illetve a romagyilkosságok 2010 után történtek. Ezzel szemben a gaztettek elkövetőit az Orbán-kormány hatalomba lépésével elítélték, és Orbán Viktor első intézkedése volt kormányra kerülése után, hogy a Magyar Gárda működését betiltsa. Hozzátette, Sargentiniék rá­adásul a Lungo Dromot, mint a hazai cigányság képviseletét ellátó legnagyobb szervezetet, meg sem keresték. Hiszen akkor talán az is kiderülhetett volna, hogy Magyarország, illetve demokratikus módon újraválasztott kormánya elkötelezett a rasszizmus, a romaellenesség és a gyűlöletkeltés ellen.

Farkas Flórián felidézte, hazánk adott lendületet nemcsak a magyarországi, hanem az európai roma felzárkózásnak, amikor az EU soros elnökségeként Európai Roma Stratégiát alkotott, szerepvállalásra késztetve a tagállamokat. Ugyancsak a magyar miniszterelnök és kabinetje végezte eddig a legtöbbet a magyarországi gyermekéhezés felszámolása és a szegények iskoláztatása, oktatása érdekében, mintegy nyolcszázezer fővel csökkent a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők száma 2013 óta.

A Btk. szigorításával a rasszista indíttatású bűncselekményeket a korábbinál is súlyosabb büntetési tétellel sújtják. Sőt: a gyűlöletbeszéd tilalma az Alaptörvényben is megjelenik. A nemzetiségeket ma már szószóló képviseli az Országgyűlésben, 2010 óta csaknem háromszorosára emelkedett a nemzetiségekre fordított támogatások összege – sorolta. Kitért arra is, a kormánypárt folyamatosan biztosítja a cigányság politikai képviseletét a parlamentben, ráadásul a Fidesz–KDNP volt az első párt, mely roma nőt küldött Brüsszelbe: Járóka Lívia az Európai Parlament alelnöke. Farkas szerint a cigány felzárkózáspolitika meghozta az elvárt eredményeket, sikerült több százezer hátrányos helyzetű cigány és nem cigány embert ismét munkához juttatni, „bővítettük az egészségügyi szűrővizsgálatokat, csökkent a korai iskolaelhagyók száma, egyre több cigány fiatal szerez érettségit, diplomát”.

Emellett közösségi házak nyíltak, és komplex programok indultak a nyomortelepek felszámolására, minden rászoruló gyermek meleg ételt kap, kulturális programok segítik a közösségi élet újraéledését. A Tanoda-program már kétszázhetven helyszínen zajlik, hétezer tanulóval, a szociális földprogramba pedig hétezer-nyolcszáz család kapcsolódott be.

Mindez egyértelműen mutatja, hogy a Sargentini-féle fércmunka korántsem ad valós képet a magyar valóságról, ellenkezőleg, súlyos csúsztatásokkal, sőt hazugságokkal próbálja megbélyegezni a nemzeti szuverenitás mellett kiálló, ám a migrációt határozottan elutasító Magyarországot – húzta alá a Lungo Drom elnöke.