Belföld

Elvégezték a negyvenedik szívátültetést idén az Országos Kardiológiai Intézetben

További fejlesztésen dolgoznak

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja, amely a gyermekkardiológiában és gyermekszívsebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtja az országban.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint megköszönve az orvosok és szakdolgozók munkáját azt mondta: az intézet a hazai kardiológia zászlóshajója. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy a gyermekszívközpont tovább tudjon fejlődni. Andréka Péter, a GOKI főigazgatója az ez alkalomból tartott tegnapi rendezvényen elmondta, a gyermekellátás mindig része volt a kardiológiai intézetnek, azonban 2000-től külön központként működve lefedik a gyerekkori szívproblémák gyógyításának teljes spektrumát. Ablonczy László, a gyermekellátásért felelős orvos igazgató arról beszélt, hogy az elért eredmények és a szakmai fejlődés az ellátás centralizációjának és az erős humánerőforrásnak köszönhető. Felidézte, hogy mérföldkő volt a gyermekszív-transzplantációs program 2007-es elindítása, majd a gyerekkori műszívkezelés lehetőségének biztosítása. Magyarországon évente nyolcszázötven-kilencszáz gyermek veleszületett szívhibával jön világra, a betegek több mint nyolcvan százaléka szívműtétet vagy szívkatéter-beavatkozást igényel. A centrumban mára évi kétszázötven szívkatéteres beavatkozást végeznek, és az elmúlt években bővült azon veleszületett szívbetegségek száma, ahol a műtét helyett katéterrel gyógyítanak. Gyermekszív-transzplantációt 2007-ben végeztek először az intézetben, illetve a központban idén végezték el a negyvenedik gyermekszív-átültetést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom