Belföld

Előretolt iskolások a honvédségnél

Szép sikert értek el szlovéniában a debreceni bocskai dandár katonái – a hőség is nagyban megnehezítette a versenyzők dolgát

Gyakorlat gyakorlatot követ a Magyar Honvédségnél. Katonáink a napokban elsők lettek egy szlovéniai katonai megmérettetésen, ahol Ben­kő Tibor vezérkari főnök fontos tárgyalásokat folytatott kollégájával, Dobran Bozič vezérőrnaggyal a többnemzeti JTAC-iskola kialakításának részleteiről.

repulo
Komoly előkészítés előzte meg a magyar Gripenekkel végzendő légtérfelügyeletre vonatkozó megállapodást, amelyet a szlovén parlament a napokban ratifikált (Fotó: Hegedüs Róbert)

Mind idehaza, mind külföldön folyamatosan zajlanak a Magyar Honvédség gyakorlatai. Mialatt berendezik és beüzemelik a Szentesi Fokos 2014 deszant- és kompátkelőhelyet, a debreceni dandár katonái a szlovéniai Clever Ferret 2014 nevű megmérettetésen jeleskednek. A bocskais honvédek egy része pedig a napokban az apace-i gyakorlótéren bizonyította felkészültségét a vezérkari főnökök és elöljárók előtt, míg egy kilencfős csapat a Challenge Cup elnevezésű versenyen vett részt Novo Mestóban.
A többnemzeti gyakorlaton hét egység indult.

A katonáknak huszonöt kilométert kellett megtenniük, érintve nyolc ellenőrzőpontot, ahol különböző feladatok vártak rájuk. Egyebek mellett egy mentésszimulációt is végrehajtottak úgy, hogy a sérültet egy hetvenöt kilogrammos zsák helyettesítette, amelyet csaknem ezer méteren át kellett hordágyon cipelni. Volt fegyverzet- és gépjármű-technikai felismerési feladat, lövészet, valamint úgynevezett Combat Fitness Training is, de az egyik legnagyobb kihívás a tájékozódás volt.

A hegyi terepviszonyok és a hőség is nagyban megnehezítette a versenyzők dolgát, hiszen a honvédek repeszálló mellényt viseltek, s a felszerelésük fegyver, málhamellény és tizenöt kilós hátizsák volt. Ennek ellenére a magyarok, maguk mögé utasítva a másik hat olasz és szlovén csoportot, elsők lettek. Figyelemre méltó, hogy mindössze kilenc óra huszonhét perc alatt teljesítették a távot és a feladatokat.

A csapat vezetője Galambos Péter hadnagy volt, a „tagságot” pedig Sári István és Dévai Bertalan törzsőrmester, Csákvári Balázs és Szalkai János őrmester, Mátrai Krisztián szakaszvezető, Hanyánszki Ádám és Tilki Tamás tizedes, valamint Oláh Zsolt közkatona tette teljessé. Miközben a lőtéren folytak a gyakorlatok, Benkő Tibor vezérkari főnök Dobran Bozič vezérőrnaggyal, a szlovén vezérkar főnökével, folytatott kétoldalú tárgyalást. Délnyugati szomszédunkkal számos területen végzünk közös munkát, így többek között az afganisztáni légi mentorcsoport műveleti felkészítése, a közvetlen légi támogatás koordinálását végző szakszemélyzet oktatása, valamint közös kiképzési feladatok és gyakorlatok végrehajtása terén. Komoly előkészítés előzte meg a magyar Gripenekkel végzendő légtérfelügyeletre vonatkozó megállapodást, amelyet a szlovén parlament a napokban ratifikált. A legfőbb témát a közvetlen légi támogatást végző és koordináló szakszemélyzet kiképzésére és felkészítésére létrehozandó többnemzeti JTAC-iskola kialakításának részletei jelentették. Az oktatási intézmény amerikai-cseh-szlovén-magyar együtt­működésben, több helyszínnel, modulrendszerben alakulna meg. Az elképzelések szerint a Magyar Honvédség részéről a pápai repülőbázist, a várpalotai központi gyakorlóteret, a Gripeneket, valamint a szolnoki repülőbázist vonnák be a feladatba – de fontos szerep vár a beszerzésre váró új helikopterflottára is. Maga a JTAC, azaz az úgynevezett előretolt repülésirányítás képesség egyik legújabb és legmodernebb eszköze a Magyar Honvédségnek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom