Belföld

Előkalkuláció a HM átköltöztetéséhez

Demoralizálná az állományt a több százmilliárdos költség, hiszen közben a modern haditechnikai eszközökre sincs elég forrás

Nem nyugszanak a Honvédelmi Minisztérium esetleges költözése kapcsán felkorbácsolt kedélyek. Mint arról többször beszámoltunk, a váltást csak akkor lehetne felelősen fölvetni és végrehajtani, ha a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságát előbb elköltöztetnék Székesfehérvárról, majd beépítenék a tárcához kötelezően tartozó megerődített pontot az új épület alá. Utóbbira legalább háromszázötven–négyszáz milliárd forintot kellene költeni, akkor, amikor égető szükség lenne például a sereg haditechnikájának korszerűsítésére.

harckocsi
Ugrás a sötétbe - helycsere helyett az elöregedett fegyverzetrendszerek váltására kellene pénzt fordítani (képünk illusztráció) (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Érdekes információ birtokába jutott lapunk: építészszakmai pletykák szerint valaki a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezetői állományából – vélhetően a miniszter tudta nélkül – informális kérést intézett egy ismert hazai mérnökhöz, számolja ki, mibe kerülne egy megerősített vezetési pont telepítése Székesfehérvárott. A feladat úgynevezett előkalkulációra szólt. Az érintett szakember sem telefonon, sem személyesen nem kívánt lapunknak bővebben informá­ciókat elmondani, s érthető okokból az ellen is határozottan tiltakozott, hogy nevét bármilyen formában kapcsolatba hozzuk az üggyel. Ugyanakkor nem tagadta, hogy „egy baráti szalonnasütögetés során két pohár bor között komolyra fordult a szó, s félhivatalosan fölkértek egy gyors skicc elkészítésére”. Kérdésünkre, miszerint még semmiféle kormányhatározat nem született a költözésről, dodonai választ adott: „A magyar politika olyan, mint a lottó, egyik változatra sem vennék mérget.”

A HM költözésének ügyét nem nevezhetjük megosztónak, hiszen a menni akarók, az esetleg váltani hajlandók és az ötletet elvetők mennyisége köszönő viszonyban sincs egymással. A helycserére szavazók lapunk információi szerint legfeljebb a jelenlegi állomány hat–hét százalékát teszik ki. Kissé magasabb azoknak az aránya, akik bizonyos feltételek teljesülése mellett hajlandók lennének ingázni vagy költözni – ezt mintegy tíz–tizenkét százalékra tehetjük –, míg a dolgozók fennmaradó, több mint háromnegyed része inkább azonnal felmondana, ha Székesfehérvárra kellene dolgozni járnia. Ha a biztos lelépést emlegetők 75–80 százalékának végzettség szerinti megoszlását nézzük, túlsúlyban vannak a több nyelven beszélő, magas végzettségű, speciális szakmával bírók, akiket nehezen lehetne pótolni, mert a fővárosban ezek a dolgozók versenyképesebb fizetést kapnak, mint helyben. Fejér megyében eleve munkaerőhiány tapasztalható az ilyen szakemberekből.

A költözés melletti érvként gyakorta említik, hogy a minisztériumi dolgozók „belegyöpösödtek” a fővárosi létbe, így nekik kimondottan jót tenne egy kis vidéki levegő. Ugyancsak elhangzik, hogy a tárca alkalmazottai a haza védelmére helytől függetlenül esküdtek föl, s nem arra, hogy ezt csak Budapesten tehetik. Ebben akad is némi igazság, ám ennek a problémának az orvoslására bőven elegendő lenne alkalmazni a korábban tökéletesen bevált egyéni áthelyezések gyakorlatát.

A költözés kapcsán nem szabad elfeledkezni a katonákra gyakorolt morális hatásról sem. Vegyünk például egy egyszerű hadgyakorlatot, ahol néhány honvédünk a hetvenes-nyolcvanas években készített, toldozott-foldozott, szovjet eredetű R–159-es URH adó-vevővel próbál kapcsolatot teremteni bajtársaival, majd pár óra múlva arról olvas valamelyik napilapban cikket, hogy Székesfehérvárott mintegy háromszázmilliárd forintért bunkert építenek a korántsem mellékesen harmincmilliárd forintért odaköltöztetett minisztériumnak. S újabb pár óra múltán ugyanez a honvéd segít kollégáinak betolni a laktanyai telephelyre a karburátor hibája miatt ötvenedszer bedöglött Gaz–66-ot és a rá applikált őskövület RH-URH híradóközpontot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom