Belföld

Ellehetetlenült a tárgyilagos vita az MTA közgyűlésén

Mostanra szakadás tapasztalható a testületen belül – állítja forrásunk

Politikai irányba terelődött a kezdetben valamelyest szakmai vita a Magyar Tudományos Akadémia csütörtöki rendkívüli közgyűlésén, mostanra a köztestületen belül szakadás tapasztalható – állítja egy lapunknak nyilatkozó akadémiai forrás.

Hangulatkeltéssel akadályozta több, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtöki rendkívüli közgyűlésén felszólalaló résztvevő a tartalmi kérdések megvitatását – fogalmazott egy akadémiai forrásunk. Beszámolt róla, az ülésen elfogadtak többek között egy, Somogyi Péter, az MTA rendes tagja által jegyzett határozati javaslatot, amely kimondja: „a közgyűlés támogatja az innováció és a tudományos kutatások hatásfokának növelését, egyben elutasítja a kormány azon módszereit, amelyek ezt veszélyeztetik, aláássák a kutatók jövőképét, bizonytalanságot és a tudományos értékrend felfüggesztését okozzák”. Az előterjesztő úgy indokolt, hogy bár az MTA mindent megtesz a hazai innováció, alkalmazott és alapkutatások színvonalának további emeléséért – amelynek legfontosabb alapfeltétele a nemzetközi színvonalú, hosszú távon tervező kutatói, fejlesztői, technikusi és oktatói személyi állomány elkötelezettségének biztosítása –, ezt azonban szerinte a kormány 2018-as intézkedései veszélyeztetik. Forrásunk szerint miután az előterjesztés „teátrális és demagóg” ismertetése elhangzott – és azt a résztvevők 61 százaléka el is fogadta –, politikai irányba terelődött az addig többé-kevésbé szakmai vita.

Kitért arra is, hogy mostanra az MTA-n belül szakadás tapasztalható, mivel nem igaz, hogy valamennyien az elnökség álláspontját képviselik, és sokan támogatják a köztestületet érintő reformokat. Szavai szerint sok olyan kutató, aki évek óta hozza az eredményeket és keményen dolgozik, nem nézi jó szemmel, hogy jelenleg a forráselosztás nem teljesítmény és verseny alapján történik. A kialakult helyzettel összefüggésben megjegyezte azt is, sokan fel vannak háborodva, mert az MTA vezetői visszatartják az információkat a saját kutatóik elől is. Emiatt többen Palkovics László innovációs és technológiai minisztert hívják telefonon, hogy tájékozódjanak az átalakítási folyamatról.

Mint arról lapunk is beszámolt, a múlt héten kiújult a vita az MTA és a kormány között. Palkovics László nem ment el az MTA csütörtöki ülésére, amit azzal indokolt, hogy méltatlan anyagok kerültek a rendkívüli közgyűlés elé. Például volt olyan összefoglaló, amely az eddigi tárgyalások sajtóban megjelent eredményeit tartalmazta. Leszögezte, hogy a kormány a kutatók mellett áll, és fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye az MTA zavartalan működését. Éppen ezért a kabinet biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra létre nem jön.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom