Belföld

„Ellehetetlenítenének bennünket”

Kocsis Fülöp: A huszártelepi iskola bezárásáért pert indítók presztízst csináltak abból, hogy ellehetetlenítsenek bennünket

Ha egy hívő ember az Úristentől pofont kap, az annyit tesz, hogy még jobban kell bíznia őbenne – fogalmazott lapunknak Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyés püspök, akit a nyíregyházi huszártelepi iskolájukat érintő bírósági döntés kapcsán kerestünk meg. Rámutatott, nem bezárásra kötelezték őket, csak arra, hogy nem indíthatnak új osztályt. Mint mondta, imádkozik az ellenük fellépő alapítványért.

kocsis
Kocsis Fülöp megyés püspök vitathatónak nevezte az alapítvány módszereit (Fotó: Horváth Péter Gyula)

– Dühös?
– Inkább szomorú voltam, de már nem vagyok az. Úgy vélem ugyanis, hogy ha egy hívő ember az Úristentől pofont kap, az annyit tesz, nem az emberekben, hanem őbenne kell maximálisan megbíznia. Mint mélyen hívő imádkozom az ellenünk fellépő alapítványért, az ott dolgozó emberek lelki üdvéért. Amúgy én az ítéletből azt olvasom ki, hogy a munkánkon áldás van.

– Nem inkább átok?
– Véletlenül sem. A rossz azt támadja, ami jó.

– Ki a rossz?
– Az, aki a szegények társadalmi beilleszkedése, kitörési esélyeik növelése ellen dolgozik. Aki nem tud különbséget tenni tények között, hanem rosszindulatúan általánosít.

– Az alapítvány rossz?
– A bíróság szerint jó.

– És mit mond ön?
– Elhiszem, hogy az igazságba vetett hitük vezérli őket, de ebben az esetben ez kevés, és nem mellékesen teljesen tévútra vitte őket a szentnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető buzgalom. Eleinte egyébként feltételeztem a jó szándékot, de presztízst csináltak abból, hogy ellehetetlenítsenek bennünket. Ahogy nézem, szerintük kizárólag csak olyformán lehet megszüntetni a cigányok hátrányos helyzetét, ahogy ők azt elképzelik. Minden más kiirtandó – pedig ez orbitális butaság. Ahogy Krisztushoz is ezer út vezet, úgy ezt sem lehet egysíkúan kezelni.

– Volt korábban iskolájuk?
– Egyházunk korábban is rengeteget tett a cigánypasztorációért, de kétségtelenül igaz, iskolát még nem vezettünk, ez volt az első kísérletünk. Egy pillanatra lépjünk vissza az időben, s vessünk egy pillantást az ítéletre, hiszen rendkívül fontos elmerülni a bírósági határozat részleteiben. Az például, hogy nem a huszártelepi intézmény bezárására köteleztek minket, hanem csak arra, hogy nem indíthatunk új osztályt, azt jelzi számunkra, jó úton járunk. Ezt a fényt mi továbbvisszük.

– Mutatkoznak már eredmények?
– Mit nevezünk eredménynek? Például az annak számít, hogy az alapítvány rendkívül szerteágazó, olykor finoman szólva vitatható módszerei ellenére sem akarják a szülők tőlünk elvinni a gyermekeiket? Vagy az, hogy az idén is mindenki hozzánk akarta járatni a kicsiket, s nem a központba?

– És a kitörés terén?
– Erre akkor lehet visszatérni, ha befejeződik a tanmenet. Most az látszik, jól állunk.

– Az előbb azt mondta, az alapítvány vitatható módszereket alkalmazott. Mik voltak ezek?
– Rá akarták venni a szülőket, hogy írassák ki a gyerekeket a Sója Miklós-iskolából. Nekem úgy tűnt, illetve tűnik, hogy lényegében kétségbe vonják a kompetenciájukat, ki akarják venni a döntést az édesanyák és édesapák kezéből. Eddig hiába munkálkodtak, kudarcot vallottak. S ha már itt tartunk, újfent arra kérem őket, hogy hagyjanak bennünket békességgel tovább dolgozni a szegényekért, az elesettekért.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom