Belföld

Elkészült a devizahiteles-menetrend

nonprofit alapú, állami tulajdonú közműcéget hozna létre a kormány

A devizahitelek törlesztőrészletei jövő februártól, a pert indító bankok ügyfelei esetében pedig márciustól csökkenhetnek az elszámolási törvény nyomán – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hozzátéve, a részletek 25-30 százalékkal lehetnek kisebbek.

rogan
Rogán Antal, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője számolt be a tapolcai döntésekről (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Rogán a Fidesz–KDNP tapolcai évadnyitó frakcióülése után tartott tájékoztatóján szólt arról is, hogy az elszámolás képletéről a jegybank határoz, a pénzintézeteknek pedig összesen mintegy ezermilliárd forintot kell visszafizetniük ügyfeleiknek. Kamatemelési moratóriumot is bevezetnek legkésőbb 2016. április 30-ig. A frakció által elfogadott menetrend szerint a pénteken benyújtott törvényjavaslatot szeptember 16-án kezdik tárgyalni, és szeptember 24-én szavaznak róla. A négyszáz érintett pénzintézetnek minden fogyasztói deviza- és forinthitellel el kell számolnia, ami mintegy 1,3 millió családot – nagyságrendileg 680 ezer deviza- és 650 ezer forintalapú hitelt – érint.

Rogán Antal elmondta, elsőként a devizahitelesekkel kell elszámolni a tisztességtelen árfolyamrés alkalmazása és az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. A nem perelő bankoknak 2015. január 15–29. között kell elküldeniük ügyfeleiknek az elszámolást, a perelő 79 pénzintézetnek pedig február 14–28. között. Előbbi devizahiteles ügyfeleknek februártól, utóbbiaknak márciustól csökkennek a törlesztőrészletei. A forinthiteleseknél 2015. január 5-12. közé esik majd a perindítás időszaka. A nem perelő bankoknak április 16-30. között, a perelőknek pedig augusztus 15-29. között kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek.

Rogán bejelentette azt is, hogy az elszámolási törvény alapján a bankoknak vissza kell térniük a szerződéskori kamatszintre – hiszen ez jelenti azt, hogy tisztességtelenek az egyoldalú kamatemelések. A 2016. április 30-ig bevezetendő kamatemelési moratórium értelmében pénzügyi intézmény egyoldalú kamat-, költség- vagy díjemelésre nem lesz jogosult. A 2016-os határidőig az Országgyűlés újabb jogszabályokat fogad majd el, hogy a bankok áttérjenek az átlátható árazásra – magyarázta Rogán.

A speciális esetekről szólva kifejtette: akinek már lezárult a szerződése, annak esetében a banknak készpénzben kell elszámolnia az említett határidőkkel. A 2009. július 26. előtt megszűnt hitelek esetében az elévülés miatt a pénzintézetnek nem kell elszámolnia.

A banknak – az ügyfél kérésére – a végtörlesztőkkel is el kell számolnia, ezekben az esetekben azonban a végtörlesztéskor érvényesített kedvezmény mértékét a pénzintézet jogosult levonni. A végtörlesztők ezt jövő márciusban kezdeményezhetik a bankjuknál, amely novemberben köteles elszámolni. Az árfolyamgátba belépett ügyfeleknél szintén lesz elszámolás, de náluk az összeget először a gyűjtőszámláról kell levonni, és azt követően lehet a meglévő tőketartozást csökkenteni – hívta fel a figyelmet a politikus.

Rogán közölte: a Magyar Nemzeti Bank joga lesz, hogy minden egyes hitelszerződésnél és ügyfélnél ellenőrizze az elszámolást. A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre megerősítette: fenntartják az erre vonatkozó szándékukat, de erről döntés még nem született. A most zajló devizahiteles eljárásokban a bankok részleges pernyeréseiről a politikus azt mondta: az államnak ezekben az esetekben fellebbeznie kell. „A legutolsó fordulóig képviselni fogjuk a magyar családok érdekeit” – szögezte le.

A frakcióvezető jelezte, hogy az Országgyűlés a fogyasztók védelmének erősítése érdekében szeptember 24-ig elfogadja a már a parlament előtt fekvő fogyasztóvédelmi törvénycsomagot. A frakcióülésen felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy készítse el és nyújtsa be a parlamentnek azokat a szükséges törvénymódosításokat, amelyek egy nonprofit alapú közműszolgáltató cég állami tulajdonként történő létrehozását teszik lehetővé.


Rogán: A törvények mindenkire érvényesek
A Norvég Alap pénzeivel összefüggésben a tanácskozáson arra a következtetésre jutottunk, hogy Magyarországon mindenkire a magyar törvények érvényesek – mondta Rogán Antal. „Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni, és a civileknek sem lehet lopni” – fogalmazott. Annak, aki jogszabályt sért, a magyar igazságszolgáltatásnak kell alávetnie magát – magyarázta. Hozzátette: azt kérik, mindenki várja meg a szükséges hatósági eljárások lezárását. Egyúttal óvott attól, hogy bárki a bűnpártolás fedezésének látszatába keveredjen. Kérdésre válaszolva azt mondta: az V. kerületi önkormányzat gazdálkodását vagy a választott tisztségviselőket illető nyomozásról nincs tudomása. A Fidesz-frakció tegnap közölte: támogatni fogja Hiszékeny Dezső szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom