Belföld

„Eljátszották a Jobbikban a nemzeti politizálást”

Ezek a fiúk nem amiatt szakítottak korábbi politikájukkal, mert átértékelték azt, hanem akkor hazudtak, amikor radikálisként definiálták magukat – állítja Morvai Krisztina

Azt gondoltam, hogy a Jobbik 2010 előtt mondott igazat, ám most beismerték, valójában akkor hazudtak – nyilatkozta lapunknak Morvai Krisztina EP-képviselő.

Morvai Krisztina 20180323
„Több harcostársamat ejtették” (Fotó: MH)

Nehéz szavakat találni Mirkóczki Ádám nyilatkozataira – mondta lapunknak Morvai Krisztina annak kapcsán, hogy a Jobbik szóvivője a minap pártja cikcakkjai kapcsán úgy fogalmazott: „Igazából mi nem azok voltunk, akiknek láttattuk magunkat. Az a retorika, ami 2010 előtt ment, az volt a nem igaz.” A Jobbik támogatásával az Európai Parlamentbe jutó, ám a párttal szakító képviselő szerint a szóvivő nyilatkozata arra utal, hogy „ezek a fiúk nem változtak meg, nem amiatt szakítottak korábbi politikájukkal, mert ők maguk átértékelték azt, hanem akkor hazudtak, amikor nemzetiként definiálták magukat”. Azt gondoltuk – fogalmazott az európai parlamenti képviselő – , hogy 2010 előtt mondtak igazat, ám most beismerték, valójában akkor hazudtak. Ez pedig lényegében arra utal Morvai szerint, hogy eredetileg sem volt közük azokhoz az eszmékhez, amelyek egy radikális fellépésben látták a nemzet felemelkedésének lehetőségét és szükségességét, egysze­rűen csak a politikát lovagolták meg, hogy előre juthassanak.

Hozzátette, Mirkóczki szavai azt jelzik, hogy a 2006-os őszi események kapcsán az emberek fölháborodását, fájdalmát, az emberekben meglévő szenvedélyt, az igazságtétel társadalmi igényét felhasználva megfelelő szakma híján úgy döntöttek, inkább lesznek politikusok. „Ne feledjük, a Jobbik 2008-ban még egy másfél százalékos támogatottságú kis párt volt, s azok a jelszavak, eszmék emelték fel 2009-ben, amelyek a globalizáció nélküli lokalizációt és azt hirdették, Magyarország a magyaroké. Magam is ennek a je­gyében vállaltam el sok harcostársammal, akiket lényegében már ejtettek a Jobbiknál, hogy a párt listavezetőjeként elindulok az EP-választáson, s vállalom a küzdelmet az európai törvényhozásban a nemzetünkért, szuverenitásunk megőrzéséért – jegyezte meg. – Azért a pozitívumokról sem feledkezzünk meg, még ha néhányan a Jobbikban csak eljátszották a nemzeti politizálást, sokan voltunk olyanok is, akik tettünk is azért, hogy Magyarország a magyaroké maradjon” – mondta. Hangsúlyozta, amikor még 2008-ban „Nem leszünk gyarmat” molinók alatt tüntettek, az akkori liberális kormány jogi eljárásokkal fenyegetett. Az euró­pai parlamenti képviselő szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Fideszben megerősödjön a nemzeti radikalizmus, s a bevándorláspoltikában Magyarország sok európai ország példaképévé válhasson.