Belföld

Eljárás indul Horváth Aladárék ellen

Kiköltöztetné Józsefváros a tartozásokat felhalmozó roma parlamentet

Nem költözik a Horváth Aladár vezette Magyarországi Roma Parlament, így bírósági eljárást kezdeményezett a józsefvárosi önkormányzat – tudta meg lapunk. Az értékes, Tavaszmező utcai épületben roma oktatási és kulturális központ létrehozását tervezi a kormány, az új tulajdonos ugyanis az állam.

Bírósági eljárást kezdeményezett a józsefvárosi önkormányzat annak érdekében, hogy az épület kiürítésére sor kerüljön – tudatta megkeresésünkre az önkormányzat. Annak kapcsán kerestük meg őket, hogy korábbi tájékoztatásuk szerint a Horváth Aladár volt SZDSZ-es parlamenti képviselő által vezetett Magyarországi Roma Parlamentnek (MRP) augusztus közepéig el kellett volna hagynia a Tavaszmező utca 6. szám alatti ingatlant. Az önkormányzatnak nincs jogszabályi kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy új helyiséget biztosítson Horváthéknak, mégis „minden segítséget megadtunk nekik, és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködve számtalan lehetőséget felajánlottunk, ahova elköltözhetnének”. Ezeket a roma parlament nem fogadta el, ráadásul a kerület szerint több százezer forintos tartozást is felhalmozott a szervezet a helyhatósággal szemben.

Azt már szintén közölték korábban, ha nincs más megoldás, úgy a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. elindítja a hivatalos kiürítéssel kapcsolatos jogi eljárást. Ezek szerint erre már sor is került. A kényszerű költözés oka egyébként az, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) roma oktatási és kulturális központ létrehozását tervezi az épületben, amely korábban az önkormányzat tulajdonában állt, ám ingatlancsere útján a magyar államnak adta át a képviselő-testület még tavaly nyáron. Az Emmi amúgy hetek óta nem válaszol a témában feltett kérdéseinkre.

Az MRP „újraélesztését” tavaly hirdette meg Horváth Aladár az említett, már évtizedek óta a szervezet székházaként funkcionáló, igen értékes kerületi ingatlanban, amelynek lépcsőházát Lotz Károly alkotása díszíti. Az „elnyomó hatalom korlátozása miatt” kezdeményezett roma közösségépítés nyomai a szervezet honlapján mindenesetre nem lelhetők fel, a legfrissebb bejegyzések 2012-ből valók.

A költözés miatt nem csak tiltakozás hallható. Benga-Oláh Tibor, a fideszes irányítású kerület roma önkormányzatának vezetője például a közelmúltban úgy nyilatkozott, a roma társadalom örül, hogy végre a Tavaszmező utcában egy olyan roma kulturális centrum jön létre, amelyre évtizedek óta várnak. A nemzetiségi közélet változékonyságát jelző adalék, hogy Benga-Oláh az MRP akkori elnökeként a 2002-es önkormányzati választási kampányban megállapodást kötött a főpolgármesteri székbe sikertelenül készülő, MSZP-s Gy. Németh Erzsébettel.

Mindenesetre Horváth Aladárék most nem hagyják magukat, állítják, nem hajlandók költözni, végső esetben pedig akár „nemzetközi polgárjogi ellenállást” hirdetnek. Annak dacára, hogy a tiltakozó szervezet egyébként Józsefvárosban semmilyen, a romák érdekeit képviselő tevékenységet nem folytatott – írta a VIII. kerületi önkormányzat. Tudatták azt is, a Tavaszmező utcai épületben hat lakásban éltek életvitelszerűen, velük az önkormányzat megegyezett pénzbeli megváltással vagy cserelakás biztosításával. Ott működött a Phralipe Független Cigány Szervezet is, amellyel szintén sikerült dűlőre jutni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom