Belföld

Elhúzódó per nehezíti a Kúria költözését

Patthelyzet a Politikatörténeti Intézet körül

Bár szerdán együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) vezetője és a legfőbb ügyész arról, hogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség visszaköltözik eredeti, Kossuth téri épületébe, a magyar állam és a Politikatörténeti Intézet közötti per nehezítheti a tervek megvalósulását.

A jelenleg a Néprajzi Múzeumnak helyet adó épületben működő intézettel szemben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. két pert is indított. Egyrészt az intézet által kezelt dokumentumok áthelyezése érdekében, másrészt azért, hogy a bíróság törölje az intézet ingatlanhasználati jogát, és az költözzön ki az épületből.

A dokumentumok áthelyezése érdekében indított pert a Fővárosi Törvényszék megszüntette, míg a másik esetben első fokon elutasította az MNV keresetét. A vagyonkezelő álláspontja szerint az ingatlanhasználati jogról szóló, korábban kötött szerződés semmis. A törvényszék ítéletében azonban azt mondta ki, hogy a felperes csak a megállapodást követő három éven belül kezdeményezhette volna a törlést, ez a határidő azonban 1999-ben lejárt.

Az MNV fellebbezett a döntés ellen, amely így a Fővárosi Ítélőtáblára került. A táblabíróság lapunkkal tegnap azt közölte, hogy már­cius 17-i végzésében hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság ítéletét, és új eljárásra kötelezte a törvényszéket. Az indoklás szerint az elsőfokú bíróság a bizonyítási eljárást hiányosan folytatta le. Az ügy így visszakerült a Fővárosi Törvényszékre, ám a megismételt eljárás a peres felek közös kérésére szünetel. Az OBH korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy csak a kiköltözések után, azaz 2019-ben kezdődhetnek el a rekonstruk­ciós munkák, amelyek előreláthatóan legalább két évig tartanak.