Belföld

Elhallgatott bevételek, cégek, telkek

Együtt a titkolózásban: törvényi mulasztások gyanúja a „korszakváltóknál”

Sem képviselői vagyonnyilatkozatában, sem záró vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel Bajnai Gordon, miből származik a jövedelme. A hivatalos, tavaly június 5-én és 25-én benyújtott dokumentum szerint így az sem derül ki, miből finanszírozta életvitelét és politikai tevékenységét. Ez azért furcsa, mert az Együtt, illetve szövetségesei, szinte naponta követelik a kormányon, hogy működése átlátható legyen.

A vagyonbevallás kitöltése keservesen nehéz munka lehet. Juhász Péternek, az Együtt társelnökének például háromszor is beletört a bicskája. Első próbálkozásra még nem volt semmije, csak hatmillió forintos adóssága. Javított, másodjára kiderült, több cégben is érdekelt, harmadjára pedig azt is bevallotta az V. kerületi önkormányzati képviselő, hogy korábban három telket kihagyott a bevallásából. Aztán megmagyarázta: a kisharsányi legelőről „nem volt tudomásom”, örökölte.

Az önkormányzati választásokat követően közvetlenül Juhász Péternek még nem volt semmije, de mint Móricz „Hétkrajcár”-jában, előkerült a sublótból a telek, a legelő, a cégek, sőt még a TASZ-osokkal alapított Szabad Média Nonprofit Kft. is, amelyben Juhász egyharmados tulajdonrésszel harcolt a sajtószabadságért.
Juhász társelnök-társának, Szigetvári Viktornak nem kellett vagyonbevallást készítenie, miután be sem ült az Országgyűlésbe, egy párttársa javára lemondott mandátumáról. Medgyessy Péter és Bajnai Gordon egykori tanácsadója, az MSZP volt kampányfőnöke lapunknak elmondta, kiszállt üzleti érdekeltségéből a politika kedvéért, amiből „tisztességgel” meg lehet élni. Hogy mennyit kóstál a „tisztesség”, nem derült ki, csak az, hogy a pártja fizeti – tiszteletdíjat és költségtérítést kap – , s bevallotta azt is, korábban a Haza és Haladás egyesületétől és alapítványától is kapott tiszteletdíjat.

Az Együtt „magvait” elültető Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Alapítvány létrehozója, egykori miniszterelnök 2010-ben vagyonos emberként távozott a politikából. Kormányfőként tett 2010-es vagyonnyilatkozata, s a politikából történt 2014 júniusi, újabb távozása között egy BMW-gépjárművel lett szegényebb.

Bajnainak a kormányváltás után alapított saját tanácsadó cége, az Ebit Consulting Kft. – amely 2012 októberéig, a politikába történő ideiglenes visszatéréséig működött aktívan – az első évben 17,7, 2012-ben 45,7 millió forint nettó árbevételt ért el. (A cég a brit és a francia gazdaságot hizlalta tanácsaival, árbevételének több mint kilencven százaléka onnan származott a 2012-es beszámoló szerint – a szerk.)

A nyereséget az üzleti évek végén osztalékként szinte teljes egészében kivette az egyszemélyes tulajdonos, Bajnai. Ez 2011-ben hat, 2012-ben pedig már 25,9 millió forint volt – nagy áldozattal járhatott tehát az üzletembernek a politikába történő visszatérés.

Valaki azonban csak elirányította a céget, miközben Bajnai minden energiáját a kormány- és korszakváltásba fektette. Vagyonbevallásában a „cég eredményétől függő osztalék felvételéről” írt. Az Ebit 2013-ban 51,4 millió forint nettó árbevételt ért el, eredményétől függő osztaléka 18,3 millió is lehetett, ennyi volt az adózás utáni nyereség. Az Együtt – a Korszakváltók Pártja alapítója bevallásában azt sem tünteti fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából, az Inverness GmbH-ból, amelynek negyvenszázalékos tulajdonosa, milyen jövedelemre tett szert.


Nem tüntette fel osztalékát tavalyi vagyonnyilatkozatában Bajnai Gordon
Szemérmesen kezelt jövedelmek
03o-scanBajnai Gordon tavalyi vagyonnyilatkozata. Jövedelem nélkül (Fotó: MH)„Foglalkozása: ügyvezető. Munkahelye: Ebit Consulting Kft. Szünetelteti-e foglalkozását: igen. Foglalkozásából származó havi (bruttó) jövedelme: 0 Ft. A cég eredményétől függő osztalékot veszek fel” – olvasható Bajnai vagyonnyilatkozatában.

A polgári törvénykönyv az osztalékról azt írja: „A tagot a társaságnak a tag javára történő kifizetések céljából felosztható és a taggyűlés által felosztani rendelt saját tőkéjéből a törzsbetétek arányában meghatározott összeg, osztalék illeti meg. Osztalékra az a tag jogosult, aki az osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a társasággal szemben a tagsági jogok gyakorlására jogosult. A tag osztalékra a már teljesített vagyoni hozzájárulás arányában jogosult.”

Bajnai a vagyonnyilatkozata gazdasági érdekeltségi részében az Ebitnél a tulajdoni érdekeltségét száz százalékban határozza meg, vagyis a vállalkozásból kivont jövedelem egészében őt illeti. Nem tüntette fel azonban e jövedelmek rendszerességét, sem nagyságát, vagyis azt, hogy mikor és mennyi osztalékot vett fel. Ebből az következhet, Bajnai vagyonnyilatkozata formailag hibás, azaz nem tehetett eleget a törvényi kötelességének.
A vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy Bajnai – bár jövedelmét nem ismerjük – számos ingatlant tartott fenn. A XII. kerületben egyedül tulajdonosa egy 271 négyzetméteres ingatlannak. Ugyancsak egyedüliként tulajdonolt Etyeken egy 1362 négyzetméteres zártkertet, Nemesnádudvaron egy pincét és présházat (137+52 négyzetméter).

Ezen kívül – a vagyonnyilatkozat idején – fele részben tulajdonosa volt egy 1710 négyzetméteres tihanyi üdülőteleknek és egy etyeki 3582 négyzetméternyi ingatlannak. Nem volt autója, volt viszont egy 2006-ban vásárolt festménye, ám erről sem tudni többet: nem jelölte meg, hogy kitől származik és mennyi az értéke. A dokumentumból kiderül: pénzintézeti számlakövetelése hétszázezer forint és 8,5 millió forintértékű deviza. Más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés összege 46 millió forint, ebből hétmillió forint önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás.

Bajnai tavaly az MSZP–Együtt–PM–DK listájáról jutott be a parlamentbe, igaz, gyorsan le is mondott a mandátumáról. Ennek ellenére kötelező volt kitöltenie a vagyonnyilatkozatot. Példát vehetett volna egykori főnökéről, Gyurcsány Ferencről, aki közzétette, hogy az Altus Zrt.-ből származó osztalékjövedelme 2014-ben 168 millió forint volt.