Belföld

Éles vitát váltott ki a parkolóbérletek ügye a szegedi közgyűlésben

„A Fidesz és KDNP képviselői soha nem kértek parkolóbérletet”

Éles vitát váltott ki a parkolóbérletek ügye a szegedi közgyűlésben pénteken. A KDNP közgyűlési frakcióvezetője ismét lemondásra szólította fel a hűtlen kezelés miatt első fokon elítélt szegedi városvezetőket.

Fidesz: Botkáék azonnali hatállyal adják ki a VIP-parkolóbérletek listáját!
A Szegedi Fidesz továbbra is nyomatékosan követeli, hogy a Városháza azonnali hatállyal adja ki a VIP-parkolóbérletek listáját! Derüljön végre fény arra, hogy milyen sameszok, haverok, titkárnők, sógorok, komák és barátok parkolását fizették a szegediek. Elég volt a sunnyogásból és a titkolózásból! Lássuk végre a teljes listát!
Több mint egy hónapja ítélte börtönbüntetésre a gyulai járásbíróság Botka László polgármester három bizalmasát és közvetlen munkatársát, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetfőnököt.
Az elítéltek 307 esetben ingyenes városi parkolóbérleteket adtak olyanoknak is, akiknek semmi közük nem volt a városi intézményekhez és településünk önkormányzatához, tehát nem voltak képviselők, és nem láttak el közfeladatot.
Ennek ellenére Szegedet továbbra is Botka László börtönválogatottja vezeti. Ez szégyen! Ezért a Szegedi Fidesz újból felszólítja a városháza elítéltjeit, hogy mondjanak le, vagy ha erre nem hajlandók, Botka László azonnal bocsássa el őket.
Emellett a Szegedi Fidesz felszólítja a Városházát, hogy azonnali hatállyal hozza nyilvánosságra a teljes VIP-listát. A szegedieknek joguk van tudni, mely szocialista rokonok kaptak parkolóbérleteket!

Haág Zalán felidézte, több mint egy hónapja a Gyulai Járásbíróság hűtlen kezelés miatt első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Botka László három bizalmasát és közvetlen munkatársát, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét.

 

A politikus emlékeztetett, többször felszólították Botka Lászlót, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az érintettek távozzanak posztjukról, hogy elítélt személyek ne irányíthassák a várost.

A képviselő azt követelte, hozzák nyilvánosságra a teljes listát arról, hogy kik kaptak ingyenes parkolóbérletet. Ugyanakkor hangsúlyozta, a Fidesz és KDNP képviselői soha nem kértek parkolóbérletet.

A frakcióvezető kérdést is intézett a városvezetőkhöz arról, mikor fizetik vissza az általuk okozott 41 millió forintos kárt.
    A közgyűlés kezdete előtt a baloldali képviselők "önfeljelentő lapokat" osztottak ki a testület fideszes és KDNP-s tagjainak.

Solymos László (MSZP), hangsúlyozta, munkáját mindig a jogszabályoknak megfelelően végezte. Úgy fogalmazott, amennyiben kritika nélkül el lehetne fogadni a bíróság - a politikus által koncepciósnak nevezett - ítéletét, a Fidesz és a KDNP képviselői, akik között vannak, akik több mint tíz éve kapnak parkolóbérletet, nem tehetnek mást, mint aláírják az önfeljelentést, és a vállalják a felelősséget az orgazdaságért.

Botka László kijelentette, a Fidesz politikusai rágalomhadjárattal igyekeznek bemocskolni a városért dolgozó köztisztviselőket. Szegeden és az ország valamennyi nagyvárosában évtizedek óta gyakorlat, hogy az önkormányzati képviselők parkolóbérletet kapnak munkájuk ellátásához.

A Gyulai Járásbíróság október 2-án a Szegedi Közlekedési Kft. két korábbi vezetőjét, valamint a cég korábbi parkolási üzletág-vezetőjét társtettestként, Szeged címzetes főjegyzőjét, egyik alpolgármesterét, valamint a polgármesteri kabinet vezetőjét felbujtóként jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlottakat a bíróság hat és tíz hónap közötti végrehajtásában egy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek anélkül, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk, vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Olyan személyek is részesültek ingyenes parkolóbérletben, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Az ügyészség súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést, és kérte, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsa el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól. A vádlottak nem vettek részt a tárgyaláson, védőik bűncselekmény hiányában történő felmentés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom