Belföld

Egyre többen kíváncsiak a kúriai döntésekre

Sokan látogatják a testület honlapját

A Kúria iránymutatásai a jogrendszer részévé váltak, emellett fontos szerepet játszanak az állampolgárok eligazításában, s annak megállapításában, hogy mi Magyarországon a hatályos jog – jelentette ki kedden Darák Péter.  

A Kúria elnöke rámutatott, a testület honlapján az elmúlt fél évben több mint hétszázhatvanezer látogatót regisztráltak, akik közül a legtöbben az eseti döntésekre voltak kíváncsiak.

Beszélt arról is, hogy a jogorvoslati rendszert hozzá kell igazítani ahhoz a folyamatosan erősödő kúriai alapálláshoz, hogy elsődleges feladatuk az egységes logika és gondolkodásmód kialakítása az ítélkezésben. Egy felmérésre hivatkozva közölte, hogy a jogegységi döntésekre majdnem kilencszázszoros arányban hivatkoznak a bíróságok, a kollégiumi állásfoglalásoknak pedig „hétszáz százalékos az idézettségük”.

Darák Péter szerint a felmérés alátámasztja, hogy a 2012. január 1-jével életbe lépő eszközök, mint például a joggyakorlat-elemzés, az elvi határozatok vagy a jogegységi döntések új típusú felfogása „megtalálták a helyüket a jogi iránymutatások rendszerében”, s megfelelően betöltik szerepüket az igazságszolgáltatásban. Hozzáfűzte, a megfelelő fórumrendszer esetén az eljárásjogi kodifikációk „talán elvezethetnek oda”, hogy a Kúria saját maga szabályozhassa a hozzá érkező és az érdemben elbírálható ügyek mennyiségét. „Mindez azért fontos, mert évek óta erőn felül dolgozunk hagyományos jogorvoslati bíróságként és párhuzamosan a jogegységi funkciók kiteljesítéséért” – fogalmazott.