Belföld

Egyre többen jelentkeznek óvodapedagógusnak

A kormány célja, hogy 2020-ra a bölcsődei férőhelyek száma hatvanezerre növekedjen

A bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelők száma tizenhét-, a szakképzettek aránya csaknem hat‑, a felsőfokú végzettségűek aránya pedig mintegy tíz százalékkal nőtt 2010-hez képest – közölte Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára. Beszélt arról is, idén a bölcsődék esetében a feladatalapú finanszírozásra tértek át, így 3,5-szeresére emelkedett a működtetésükre szánt költségvetési forrás.

óvoda 20180919
Az óvónők bére ötven százalékkal nőtt az elmúlt években (képünk illusztráció) (Fotó: MH)

Egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Pedagógus Kar óvodai tagozatával, az intézmények tárgyi- és eszközigényeire vonatkozóan – derült ki Rétvári Bence írásbeli válaszából, amelyet Ban­góné Borbély Ildikó szocialista képviselő kérdésére adott. A humántárca parlamenti államtitkára közölte, módosult az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja is, amire azért volt szükség, mert a kormány a jövő évi költségvetésből 4,5 mil­liárd forinttal több támogatást biztosít a fenntartók számára, ebből a pluszból pedig a szakmai program bővítésére is lehetőség nyílik. Alapvetően – közölte – a már meglévő feladatok hangsúlyosabbá tételét tartották fontosnak, vagyis az „egészséges életre való nevelést, nemzeti érté­keink, hagyományaink és kapcsolataink megismertetését”.

A tárgyi- és eszközigényekre vonatkozó egyeztetés további szakmai szervezetek bevonásával ősszel folytatódik. Rétvári ezzel kapcsolatban kifejtette, céljuk, hogy az óvodai nevelés mindennapi gyakorlatába illesztett magyar népmesék és versek, népi játékok, dalok, hagyományőrző-, népi játék- és kézműves tevékenységek eszközei valamennyi óvodában minél szélesebb választékban elérhetőek legyenek. Mindezt azzal segíti a kormány, hogy a Nemzeti Köznevelési Portálon ingyenesen elérhetővé tette a módszertani-digitális tartalmakat.

Ugyanebben a témakörben tett fel kérdést a szintén MSZP-s Gurmai Zita is, aki azt firtatta, a kisebb önkormányzatok milyen forrásból tudják megteremteni az önálló, helyi bölcsődéket. Ismert, tavaly január 1-jétől új ellátási formaként vezették be a mini bölcsődéket, amelyeknek kevesebb minimumfeltételnek kell megfelelniük a hagyományos intézményekkel szemben. Mini bölcsődének minősül az az intézmény, ahol legfeljebb hét-nyolc gyermeket fogadnak, és csupán egy kisgyermeknevelőt és egy dajkát kell alkalmazniuk.

Míg tavaly ezek kialakítására 1,1 milliárd forint keretösszegben pályázhattak a kritériumoknak megfelelő önkormányzatok, addig erre az évre már a bölcsődék esetében feladatalapú finanszírozásra tértek át, aminek köszönhetően 3,5-szeresére emelkedett a működtetésükre szánt költségvetési forrás. Ez annyit jelent – fejtette ki Novák Katalin családügyi államtitkár alig néhány hete –, hogy a költségeket – figyelembe véve az önkormányzat anyagi mozgásterét – megtérítik, így már nem ráfizetéses bölcsődéket működtetniük az önkormányzatoknak. Erre a központi költségvetés az idén több mint 36,5 milliárd forintot fordít.

Rétvári Bence válaszában kitért arra is, 2014-ről 2017-re több mint hétszáz fővel nőtt az óvodapedagógusnak jelentkező fiatalok száma, a képzési kapacitások pedig megfelelőek, csak tavaly 1379-en tettek sikeres záróvizsgát és mindössze 904-en vonultak nyugdíjba a szakterületről.

A humántárca államtitkára összegezte azt is, az óvodapedagógusok bére ötven százalékkal nőtt, illetve azok, akik kis településeken, nehéz körülmények között látják el feladataikat, pótlékra jogosultak. Rétvári szerint a pályára jelentkező fiatalok számának emelkedése ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető. Hozzátette azt is, 2010 óta 1167 fővel több óvodapedagógus dolgozik.

Rétvári tájékoztatott arról is, a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelők száma tizenhét, a szakképzettek aránya közel hat, a felsőfokú végzettségűek aránya pedig mintegy tíz százalékkal nőtt 2010-hez képest. A kormány célja az – fűzte hozzá az államtitkár – hogy 2020-ra a három év alatti kisgyermekek napközbeni ellátásához kapcsolódó férőhelyek száma hatvanezerre nőjön, ami a három év alatti gyermekeket fogadó teljes jelenlegi férőhelyszámhoz képest mintegy tizenkétezres, huszonöt százalékos férőhelybővítést jelentene, és körülbelül kétezer- ötszáz új munkahelyet is teremt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom