Belföld

Egyre több orvos választja az itthoni munkavégzést

Velkey György: Fontos előrelépésnek tartom a fejlesztéseket és a béremelési programot, de megoldásra vár a folyamatosan termelődő tartozások ügye, nagyobb keretre van szükség

Ha feláll az új államtitkárság, elindulhatnak az egyeztetések egyebek mellett a kórházi kancellári rendszerről is, amiről a Magyar Kórházszövetség, azaz az MKSZ álláspontja változatlan – mondta lapunknak Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Kórházszövetség elnökhelyettese. Beszélt arról is, javítani kellene a kórházfenntartó kontrolling és menedzsment funkcióin is.

orvos 20180428
„Kiszámítható szakmai utak kellenek” (Fotó: MH)

– Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke a kongresszus nyitónapján a humánerőforrás-hiányt jelölte meg az egészségügy jelenlegi legnagyobb problémájának. Egyetért ezzel?

– Igen, valóban ez a legégetőbb gond, és megoldásra vár. Magas az elvándorlás aránya, és sok a pályaelhagyó is. Ez főként az ápolókra igaz, az orvosoknál megfordult a trend, egyre többen választják az itthoni munkavégzést, ami főként a közelmúltban végrehajtott béremeléseknek köszönhető. Ez megtörtént az ápolók esetében is, ám náluk ez nem volt elég ahhoz, hogy megforduljanak a negatív trendek. Ami szintén gondot jelent, az az ágazat gazdasági és műszaki dolgozóinak egyre elmaradó bérrendezése, amely kritikussá növelte a hiányukat. Ennek következményeképp ugyanis a versenyszféra folyamatosan elszívja őket az egészségügyből.

– Melyek voltak azok a témák, amelyek a négynapos kongresszuson kiemelt figyelmet kaptak?

– Természetesen az emberi erőforrás kérdése. Ezen belül nagy hangsúlyt kapott az orvosok és szakdolgozók életpályája, amivel kapcsolatban még sok a tennivaló. A cél az, hogy kiszámítható szakmai utat alakítsunk ki az ágazatban dolgozóknak, aminek köszönhetően egy kezdő már a pályája elején tisztán láthatja az előmeneteli lehetőségeit. Szóba került a családbarát kórházak ügye is, s az idén először díjaztuk a kritériumoknak megfelelő intézményeket. Fontos cél az ellátási színvonal javítása, az orvos–beteg kommunikáció finomítása, a közvetlen párbeszéd és a szakma nyitása a társadalom felé.

– Április 8-án ismét a Fidesz–KDNP pártszövetség nyerte a választást. Az elmúlt hét évben több százmilliárd forintos fejlesztések folytak, és több körben volt béremelés. Mit vár a Kórházszövetség ettől a ciklustól?

– Mindig sok a tennivaló, ami viszont a fekvőbeteg-ellátást illeti, általános, kormányzati ciklusokon átívelő probléma az adósság kérdése. Nagyon fontos előrelépésnek tartom a fejlesztéseket és a béremelési programot, de megoldásra vár a folyamatosan termelődő tartozások ügye, ami nagyrészt annak a következménye, hogy a dologi kiadásokat nem fedezik a jelenlegi források, ezért nagyobb keretre van szükség. Javítani kellene a kórházfenntartó kontrolling és menedzsment funkcióin is, illetve a betegutak kérdését is rendezni kell. A köz- és magánellátás viszonya és kapcsolata is égető, sok a szabályozatlanság, így ott is van bőven tennivaló.

– Sokszor volt már téma a kórházi kancellári rendszer kialakítása, amelynek kérdését a 2018–2022-es időszakra halasztották. Szóba került a téma a kongresszuson?

– A kancellári rendszer lekerült a napirendről, a Kórházszövetség ezzel kapcsolatban tartja magát korábbi álláspontjához. Ezzel együtt ha feláll az új államtitkárság, elindulnak az egyeztetések erről is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom