Belföld

Egyre több a külföldi diák

A legnépszerűbb a Debreceni Egyetem a nem magyar állampolgárságú hallgatók körében, a legtöbben általános orvos osztatlan képzésen tanulnak, de keresett az állatorvosi szak is

Növekszik a külföldi hallgatók száma a magyar egyetemeken, tavaly ősszel csaknem huszonkilencezren kezdték meg tanulmányaikat.

felsőoktatás
Az adatok bizonyítják: vonzó a magyar felsőoktatás (Fotó: Varga Imre)

Csaknem nyolcezerrel nőtt a magyar felsőoktatási intézményekben tanuló külföldi hallgatók száma az elmúlt öt évben – derült ki az Oktatási Hivatal (OH) lapunk érdeklődésére küldött adataiból. Míg a 2012/13-as tanévben 20 694-en iratkoztak be, ez a szám egy évvel később már meghaladta a huszonhárom-, 2015-ben a huszonhatezret, tavaly 28 628-an kezdték meg tanulmányaikat. Arról, hogy pontosan kik számítanak külföldi hallgatónak, a hivatal tudatta: a Felsőoktatás Információs Rendszere OSAP statisztikájában a magyar állampolgársággal nem rendelkezők, továbbá a nem Magyarországon született kettős magyar állampolgárok minősülnek külföldinek. Kiemelték: ha egy hallgatónak egy intézményben több képzése is van, akkor is csak egyszer szerepel a statisztikában, ha viszont egy diák több helyen is tanul, akkor beszámítják mindegyik intézmény statisztikai létszámába.

Az adatok szerint a budapesti orvosi egyetem, valamint a nagyobb vidéki intézmények számítanak a legnépszerűbbnek: a 2016/2017-es tanév őszi félévében a Debreceni Egyetemen 4321, a Semmelweis Egyetemen 3470, a Szegedi Tudományegyetemen 3208, a Pécsi Tudományegyetemen pedig 3200 külföldi hallgatót regisztráltak. A legkevesebben az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen, a Pető András Főiskolán és a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán tanultak, mindegyik egyetemnek három külföldi hallgatója volt.

A külföldiek körében a legnépszerűbbnek az általános orvosképzés számított a 2016/2017-es tanév őszi félévében, amelyre 6406-an iratkoztak be. Ezt követi a fogorvosképzés, amelyen 1240-en tanultak. Az Állatorvostudományi Egyetemet csaknem ezer külföldi hallgató választotta. A gazdálkodási és menedzsment alapképzésen 737, ápolás és betegellátás alapképzés-gyógytornász szakirányon 631 volt a külföldi hallgatók száma.