Belföld

„Egyre szerethetőbb lesz Budapest”

Tarlós István szerint 2010-ben új időszámítás kezdődött, a hosszú távú fejlesztési koncepció pedig „nem mesekönyv volt”

„Újra büszkék lehetünk Budapestre, ami az elmúlt négy évben többet fejlődött, mint az azt megelőző húsz évben” – jelentette ki tegnap Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester a felújított Lánchíd utca átadásán. A Várbazár rekonstrukciójához tartozó szakasz megnyitásával a beruházás – a korábbi ígéreteknek megfelelően – mára teljes egészében birtokba vehető.

varbazar
A Várkert Bazár teljes felújításával az egykori Ifipark is élhető közösségi térré alakult (Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Amikor megkérdezték tőlem – kissé pejoratív felhanggal –, hogy hány átadás lesz még, az jutott eszembe: amikor a városban végre történik valami, elvileg mindenkinek örülnie kéne. Ilyenkor viszont azt érzem, nincs így. Remélem, ez változni fog” – kezdte köszöntő beszédét tegnap Tarlós István főpolgármester a felújított Lánchíd utca átadásán. Úgy fogalmazott, hogy 2010-ben új időszámítás kezdődött Budapesten, a város élhetőbb lett, megújultak a terek és a sétálóutcák, növekedett a zöldfelületek aránya, de nem csak a belváros, a külső kerületek is megszépülnek: sorban újítják fel az önkormányzati épületeket. Mint mondta, mások mellett a Várbazár helyrehozatala is bizonyítja, hogy a főváros hosszú távú fejlesztési koncepciója nem „mesekönyv” volt.

Tarlós kifejtette, az épületegyüttes teljes felújításával az egykori Ifipark – ami annak idején a fiatalságot és a szabadságot jelképezte – most teljesen megújult, és élhető közösségi térré alakult. Beszélt a rekonstrukcióhoz kapcsolódó közlekedésfejlesztésről is, ami a többi közt háromszáz férőhelyes mélygarázst, lifteket, neoreneszánsz kertet eredményezett, no meg a most átadott Lánchíd utca felújítását. Közölte, a kerülettel és a kormánnyal összhangban közös céljuk, hogy a Vár és környéke élénk, impulzív, élhető és könnyen megközelíthető legyen. A főpolgármester reméli, hogy a négy éve elindult gondolkodásmód, váltás „életben marad”, és időről időre szerethetőbbé válik Budapest.

Az átadáson L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felidézte, amikor a néhai Zumbok Ferenc kormánybiztostól átvették a munkát, vállalták, hogy augusztus 30-ig felújítják és elkészítik a Várbazár új épületrészeit, s ennek eleget tettek. Beszélt arról is, hogy a terület mára teljes egészében birtokba vehető, a könnyebb megközelíthetőség érdekében pedig új villamosmegálló és hajóállomás is épült hozzá. Jelezte, hogy a fejlesztés két üteme összesen tizenegymilliárd forintba került, a beruházás folyamataiban pedig csaknem ezer ember kapott munkát. „Ez is bizonyítja, hogy van értelmük a Várbazár épületéhez hasonló felújításoknak” – fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint az Orbán-kormány elkötelezett a fővárost érintő fejlesztések ügyében, és reméli, hogy a jövőben is folytatódik Budapest, a kerületek és az ország vezetése közti „példás együttműködés”.
A Budavári Önkormányzat polgármestere úgy fogalmazott, nagyjából a „lehetetlenre vállalkoztak”, amikor belefogtak egy ennyire nagyszabású és összetett munkába, viszonylag rövid határidővel. Nagy Gábor Tamás beszélt arról is, hogy az építkezést újra és újra váratlan események nehezítették, ennek ellenére úgy látja, az elkészült Várbazárral „újabb sebhelyet tüntettek el, ami elcsúfította Buda arcát”. Azt magyarázta, mindig lesznek, akiknek inkább az a fontos, ami még nincsen, ám „nekik csak az a céljuk az elégedetlenkedéssel, hogy elvegyék a közös örömünket”.

„Újra büszkék lehetünk Budapestre, amely az elmúlt négy évben többet fejlődött, mint az azt megelőző két évtizedben” – fűzte hozzá.


Megújul a karmelita kolostor is
A megújult Lánchíd utca csaknem ötezer folyóméter járdaszegélyt, hétezer négyzetméter bazalt kockakő burkolatot, korszerű közműveket és közvilágítást, új villamosmegállókat és zöldterületeket kapott. Ezen túl, a városrész megújításához kapcsolódva nemsokára elkezdődik a budai Várban található karmelita kolostor felújítása is, amelyben jelenleg minisztériumi háttérintézmények működnek. A kolostorral egybeépült épületrészben dolgozik a Nemzeti Táncszínház társulata, amelyik várhatóan egy év múlva már a Millenáris park területén kap új helyet, addig pedig ideiglenesen a Várbazár előadóterét használja.


Röviden

• A főpolgármester-jelöltek közül elsőként, jóval a törvényben előírt határidő lejárta előtt leadta az induláshoz szükséges ajánlásokat a Fővárosi Választási Irodán Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje. Az iroda vezetője 13 600 budapesti választópolgár ajánlását vette át Tarlóséktól (a főpolgármester-jelöltté váláshoz ötezer érvényes ajánlásra van szükség).
• Leadta ajánlóíveit Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje is, az ellenzéki politikus csaknem hétezer aláírást gyűjtött. Staudt közölte: büszkeséggel tölti el, hogy Budapesten, „ami a Jobbiknak nehéz terep”, Tarlós István mögött másodikként nyújthatta be az aláírásokat.
• A Fidesz-KDNP Zala megyei és Veszprém megyei szervezetei is leadták a megyei lista állításához szükséges aláírásokat.
• A budapesti kerületek jelöltjei közül Szentgyörgyvölgyi Péternek, a Fidesz-KDNP V. kerületi polgármesterjelöltjének és Gegesy Ferencnek, az Együtt-PM Budapest IX. kerületi aspiránsának sem kell már tovább gyűjtenie az aláírásokat, miután mindketten elérték a szükséges mennyiséget.