Belföld

Egyelőre csupán tízen járnának a gender szakra

A Budapesti Corvinus Egyetemen induló családtudományi mesterképzésen a hallgatók közösségi gazdaságtant, családszociológiát és demográfiai ismereteket tanulnak

Szeptemberben indul a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés, úgy tűnik, meglehetősen kis hallgatói létszámmal. Eddig tízen jelentkeztek a szakra, de még várják a pótjelentkezéseket. A Budapesti Corvinus Egyetemen sem zárult le még a jelentkezés a családpolitikai képzésre, amelyen többek közt családszociológiát és demográfiai ismereteket lehet majd tanulni.

egyeterm
A Corvinuson nem a társadalmi nemekről folyik az oktatás (képünk illusztráció) (Fotó: Varga Imre)

Nagy port kavart az év elején a hír, miszerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) elindul a társadalmi nemek tanulmánya mesterképzés. Európa számos egyetemén lehet már gender studies-ra jelentkezni, Magyarországon azonban eddig csak CEU-n lehetett. Emlékezetes: Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke nyílt levélben fordult az ELTE rektorához, amelyben kérte, hogy ne indítsák el a szakot. „Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, amit néhány skandináv ország, hogy közéleti témái legfontosabbja a mellékhelyiségek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását” – írta az IKSZ elnöke.

Eközben Kövér-Van Til Ágnes, a társadalmi nemek tanulmánya szakigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az új szak a magyar társadalom problémáival akar foglalkozni, nem pedig a férfiak és a nők közti biológiai különbségeket megszüntetni. Mint megtudtuk, eddig tíz hallgatót vettek fel az újonnan induló szakra, de a pótfelvételi eljárás keretében még várják a jelentkezéseket a fennmaradó helyekre. Kövér-Van Til Ágnes a Magyar Hírlapnak elmondta, összesen tizennyolc helyet hirdettek meg, és a jelentkezőknek a felvételin  – a kötelező irodalom ismeretén kívül  – egy kutatási tervet kellett bemutatniuk. „Nagyon izgalmas témákkal érkeztek a felvételizők” – magyarázta. A képzés honlapjáról egyébként kiderül, hogy a kötelező kurzusok közt szerepel a „társadalmi nemek szociálpszichológiája”, valamint az „antidiszkrimináció és emberi jogok a társadalmi nemek perspektívájából”.

A gender szak elindulásának híre után nem sokkal, nőnapon hangzott el a kormányzati bejelentés, miszerint családtudományi mesterképzést indul a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE). Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a kormány ellenzi a genderképzést, és nemet mond a társadalmi nemekre, de igent a társadalmi szerepekre. Mint ahogyan arról lapunk a közelmúltban beszámolt, valóban indul egy családpolitikai képzés a BCE-n, azonban ez még nem mesterképzés, hanem egy két féléves „családpolitikai elemző” szakirányú továbbképzés. Utóbbi a „családpolitika és humán-szakpolitikák gazdaságtana” mesterképzési szak alapozó képzése lesz, amelynek akkreditációja már elindult. A BCE Kommunikációs Igazgatósága lapunkkal azt közölte: a most induló alapozó képzésre a jelentkezés még nem zárult le. Azt azonban elmondták, hogy a hallgatók közösségi gazdaságtant, adatelemzési módszereket, háztartás- és munkagazdaságtant, családszociológiát, demográfiát, közpolitika-elemzést és humán szolgáltatások menedzsmentjét tanulhatnak majd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom