Belföld

Dönthetnek a nagypénteki szabadnapról

Benyújtották a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánító törvényjavaslatot tegnap kormánypárti képviselők a parlamentnek.

Ahogyan korábban lapunk is megírta, Orbán Viktor miniszterelnök még október 14-én a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be, hogy a húsvét előtti péntek, vagyis a nagypéntek munkaszüneti nap lesz. A döntést a kormányfő azzal indokolta, hogy a reformáció emlékéve alkalmas pillanat arra, hogy ezzel a lépéssel segítsék a nagypéntek méltó megünneplését. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete támogatja, de a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ellenzi a tervezett intézkedést.

A tegnap benyújtott, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett képviselői indítvány összességében öt törvényt módosítana, kiegészítve a munkaszüneti napok felsorolását a nagypéntekkel. A törvény esetleges megszavazását, illetve hatályba lépését köve­tően a következő munkaszüneti napok lesznek Magyarországon: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.