Belföld

Dönthetnek Mindszenty boldoggá avatásáról

A bíboros ügyének pozitív elbírálása esetén megkezdődhet a közbenjárására történt csodás gyógyulás vizsgálata is

Több magyar vonatkozású boldoggá avatási eljárás is folyamatban van a Szentszéknél, közülük Mindszenty József bíboros ügyében ma születhet döntés az életszentség elismeréséről. Habsburg-Lotharin­giai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke szerint a bíboros felelősség- és áldozatvállalása sokak számára példa.

Habsburg-Lotharin­giai Mihály főherceg 20180614
Sokakat inspirál Mindszenty József életpéldája a főherceg szerint (Fotó: Hegedüs Róbert)

Mindszenty József bíboros boldoggá avatási eljárása jól halad, hosszas egyházmegyei és római vizsgálat után 2016 végére elkészült az ügy szakmai összesítése, az úgynevezett Positio, amit ma a Szenttéavatási Kongregáció teológus szakértői kifejezetten az életszentség megvalósulása szempontjából fognak értékelni – nyilatkozta lapunknak Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke. Az életszentség kimondása a boldoggá avatási folyamat része, amikor megállapítják a vizsgált életút makulátlanságát. Kedvező elbírálás esetén belátható időn belül a Szentatya elé kerülhet Mindszenty bíboros ügye. Úgy fogalmazott, „mi nagyon bízunk a minősített többséget igénylő pozitív döntésben, hiszen a hercegprímás életét különleges módon jellemzi az egyházához és népéhez való hűség, a keresztény hit védelme, a felelősség- és áldozatvállalás, és ez a ragyogó életpélda ma is nagyon sokakat megérint, inspirál”.

Mindszenty József közbenjárására egy csodásnak tűnő gyógyulást is jegyeznek – számolt be összefoglalójában Kovács Gergely posztulátor a közelmúltban a Magyar Kurír oldalán. Egy nagyon összetett, több tekintetben is halálos, agyi és gerincvelői érintettségű prosztatarák orvosilag megmagyarázhatatlan gyógyulása várja a római értékelést, de csak az életszentség pápai elismerését követően kerülhet sor a vatikáni vizsgálatra.

Kovács Gergely összeállításából az is kiderül, hogy Mindszenty József mellett további tíz magyar vonatkozású eljárás is folyamatban van, ami nemzetközi viszonylatban a magyarság lélekszámához képest elég magas szám. Vértanúság esetében a boldoggá avatáshoz nincs szükség csoda igazolására: a tíz esetből ilyen Bódi Mária Magdolna és a ferences vértanúk csoportos szenttéavatási eljárása. A hitvallók, Kelemen Didák Sámuel, Hám János, Bogner Mária Margit, Kaszap István, Marton Boldizsár Marcell, Bálint Sándor, Márton Áron és Mester Margit Mária ügye az életszentség és egy csoda bizonyítását várja. Közülük Kaszap István, Bogner Mária Margit és Marton Boldizsár Marcell életszentségét már kimondták, boldoggá avatásához csak egy csoda kivizsgálása és elismerése hiányzik. Habsburg-Lotharingiai Mihály a híveket és Mindszenty bíboros tisztelőit buzdítva így fogalmazott: „egyházunk és népünk lelki gazdagodását szolgálná a bíboros mielőbbi boldoggá avatása, imádkozzunk ezért mindnyájan”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom