Belföld

DK-s bojkott és demokrácia

Hetvenezer szavazó maradhat képviselet nélkül

A gyakorlatban nem lesz egyéni országgyűlési képviselője 2018-ig közel hetvenezer budapesti szavazónak. Ugyanis Oláh Lajosnak, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjének is bojkottálnia kell a parlamenti munkát Gyurcsány Ferenc pártelnök bejelentése szerint.

Kétszázhetvenhárom szavazattal győzte le Oláh Lajos a Fidesz–KDNP-s Rónaszékiné Keresztes Monikát 2014-ben Budapest ötös számú, a VI. és VII. kerületet lefedő választókerületében. Itt csaknem hetvenezer szavazópolgár él, és maradhat 2018-ig parlamenti képviselet nélkül. Oláh pártelnöke, Gyurcsány Ferenc ugyanis hétfőn bejelentette, hogy – a kétharmados szavazásokat kivéve – nem vesznek részt a parlament munkájában, a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket. A DK-nak négy parlamenti képviselője van, közülük Vadai Ágnes, Varju László és Gyurcsány Ferenc listás mandátummal rendelkezik, mindnyájan függetlenek, hiszen frakciót öt képviselő alakíthat.

Oláht a legutóbbi választáson az MSZP, az Együtt, a PM és a Liberálisok is támogatták. „Jogos a felvetés, hogy miképp tudja majd ellátni egyéni országgyűlési munkáját Oláh, ha a DK bojkottálja a parlamenti munkát. Kérdéseket vet fel, hogy mi lesz a választókerületét érintő írásbeli kérdéseivel, illetve hogy tart-e majd fogadóórákat, és ha igen, azoknak mi lehet az értelmük” – mondta lapunknak Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. Hozzátette, amennyiben a DK-sok lemondtak volna a mandátumukról, Oláh körzetében új választást kellene kiírni, a listás helyekről pedig az MSZP–Együtt–PM–LMP elnökeinek kellene döntenie. Amennyiben egy hónap alatt nem születne egyezség az új listás képviselőkről, akkor a 2014-es névsorból azt a három jelöltet kellene kiválasztani, aki a „lista megállása miatt” épp nem jutott be a parlamentbe” – magyarázta a politikus. Ők mind a hárman MSZP-sek: Szabóné Müller Tímea, Kránitz László és Török Zsolt.

„Megdöbbenve értesültek a VI. és VII. kerületi választók arról, hogy egyéni parlamenti képviselőjük, Oláh Lajos bojkottálja a parlamenti munkát. Sajnálom, hogy végképp cserbenhagyta az itt élő szavazókat, családokat” – mondta lapunknak Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz–KDNP választókerületi elnöke. Megjegyezte, Oláh eddig sem volt túl aktív képviselő, a kerületi ügyeket sem megfelelően vitte a parlamentben. Szerinte Oláh Lajos az önös gazdasági érdekeit és a kínai kapcsolatait (ő a Nagy Fal Magyar–Kínai Barátság Egyesület elnöke - a szerk.) a parlamenti munka ideje alatt is a helyi problémák elé helyezte.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom