Belföld

Czeglédy szerecsenmosdatása

A politikus anonim módon megnyilvánuló ügyvédje a kártérítést kapott diákokat támadja jussuk kétszeri felvételével

Szombathelyen a mások mellett Czeglédy Csaba – „a baloldal ügyvédje” – által alapított, a Nyugat Média és Világháló Egyesület által kiadott Nyugat.hu hírportálon megkezdődött a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással, gazdasági csalással és bűnszervezet irányításával gyanúsított volt önkormányzati képviselő mentegetése.

A Nyugat.hu portál közérdekű adatigényléssel fordult az államkincstárhoz annak kapcsán, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal hány diáknak fizetett kártérítést a Human Operator Zrt. által ki nem fizetett bérük miatt, s mekkora összegben. Ennek alapján a Nyugat.hu közölte olvasóival, hogy „hatalmas hajcihő után 41 millió forintot fizettek ki a Czeglédy-ügy kártalanítása során”. Hozzátették: a kormányhivatalok 563 kárigényt tartottak megalapozottnak, így fejenként 63 ezer forint járt mindenkinek. A gyanúsított által is alapított hírportál kedden közölt információját szerdán meg is fejelte. Ekkor Czeglédy egyik meg nem nevezett ügyvédje nyilatkozott a Nyugat.hu-nak, aki már arról beszélt, „gyanús, hogy az utolsó hónapokban duplázódott meg a kártérítést igénylők száma”. Az ügyvéd azt állította, a diákok, akik a Human Operator Zrt., illetve alvállalkozó iskolaszövetkezeteik számlái-nak zárolása miatt nem kapták meg a pénzüket, foglalkoztatóik jóvoltából közvetlenül, vagy általuk megbízott harmadik személyen keresztül (jutalomként, egyéb juttatásként, kártalanításként) hozzájutottak elmaradt bérükhöz. Az anonim módon nyilatkozó ügyvéd szerint az 563 diák közül kétszázötven–háromszáz feltételezhetően annak ellenére igényelte a kormányhivataloktól az elmaradt bérét kártalanítás formájában, hogy azt már tavaly megkapta.

Czeglédy 2017. június 15-i őrizetbe vétele, majd letartóztatása után még azt állította, csupán néhány diáknak nem tudták kifizetni a bérét, s perrel fenyegette azokat a sajtóorgánumokat, amelyek arról számoltak be, hogy az MSZP és a DK, valamint Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök ügyvédjének cége akár ezer diáknak is az adósa maradhatott.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom