Belföld

Csökkentette ügyhátralékát a Fővárosi Törvényszék

Általános tapasztalat, hogy a határozatok jelentős részével szemben a felek nem fellebeznek, megalapozott az ítélkezés

A Fővárosi Törvényszék működése és gazdálkodása tavaly is észszerű, kontrollált és törvényes volt, legtöbb szervezeti egysége csökkentette hátralékát, javított időszerűségi mutatóin, s számos, az ítélkezés hatékonyságát biztosító intézkedést tett – mondta a tegnapi összebírói értekezlet előtt Rosnerné Romenda Zsuzsanna, a törvényszék általános elnökhelyettese.

Hozzátette, a korábban is tapasztalható fővároscentrikusság tavaly is érezhető volt, az ország bíróságaira érkező ügyek 28,3 százaléka a Fővárosi Törvényszékre került, így ez a bíróság dolgozza fel az ügyek csaknem egyharmadát.

Az elnökhelyettes az ítélkezés időszerűsége kapcsán hangsúlyozta, hogy 2017-ben összességében folytatódott az a korábbi években megindult folyamat, amely megállította a hátralékképződést, és ezzel párhuzamosan megkezdődött az időszerűségi mutatók folyamatos, szisztematikus javulása is.

Az ítélkezés megalapozottságáról szólva elmondta, hogy általános tapasztalatuk szerint a határozatok jelentős részével szemben a felek nem nyújtanak be fellebbezést, s az ilyen, első fokon jogerőre emelkedett határozatok teszik ki a kerületi bíróságok határozatainak többségét. Közölte azt is, hogy a törvényszék bírói létszáma 770-ről 805-re emelkedett, amelyet a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakulásával járó létszámbővítés indokolt.

A 2017-ben ügyfél-elégedettségi kérdőívet kitöltők 94 százaléka minősítette kiválónak, illetve jónak a törvényszék működését – mondta az elnökhelyettes.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tegnap közleményben tudatta, hogy Handó Tünde, az OBH elnöke Polgárné Vida Juditot bízta meg a Fővárosi Törvényszék elnöki feladatainak ellátásával. Az egyéves megbízásra azt követően került sor, hogy a törvényszéki elnöki álláshelyre kiírt pályázat másodszor is eredménytelen lett. Polgárné Vida Judit 2012 és 2013 között a Fővárosi Törvényszék általános elnökhelyettese volt, 2016 szeptemberétől pedig az OBH igazgatási elnöki biztosaként dolgozott.