Belföld

Csökkentenék a migrációs nyomást

Unión kívüli államokat is meghívna az őszi konferenciára szijjártó péter

„Magyarországnak különösen is érdeke, hogy Európa, illetve az Euró­pai Unió minél előbb megtalálja a közös válaszokat az illegális bevándorlás kérdésére” – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter, miután kétoldalú megbeszéléseket folytatott kollégájával, az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg tárcavezetőjével, Jean Asselbornnal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU-nak külön kell foglalkoznia azzal a helyzettel, hogy a Nyugat-Balkánon keresztül nagyobb a migrációs nyomás, mint a Földközi-tengeren, „s ennek nagy része hazánkat érinti”.

Szijjártó jelezte, az őszre tervezett magyarországi migrációs konferenciára az uniós tagállamok képviselői mellett hét olyan EU-n kívüli ország is meghívást kaphat, amelyeken a hozzánk érkező menedékkérők áthaladnak. Ezek közé sorolta Albá­niát, Koszovót, Szerbiát, Montenegrót, Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Törökországot. A tárcavezető szerint „jelentős eredmény lenne”, ha a legkésőbb október elejére összehívott tanácskozáson sikerülne ezekkel az országokkal megállapodni arról, hogy fogadjanak be olyan uniós állomásokat, amelyek kiszűrnék a bevándorlók közül a valóban menekültstátusra jogosultakat. Ezzel – fűzte hozzá – jelentősen csökkenne a hazánkra nehezedő migrációs nyomás.


Röviden

- Ajánlásokat tett a kormánynak az Amnesty International a Balkánon keresztül húzódó migrációs útvonallal foglalkozó jelentésében. Gárdos Tódor, a régióval foglalkozó kampányfelelős arról beszélt: a Görögországtól Macedónián és Szerbián át a magyar határig vezető útvonalon érkezők között kevés az olyan, akit nem ért útközben bántalmazás vagy jogsértés. A szervezet egyéni elbíráláson alapuló, tisztességes menekültügyi eljárást kér, a kérelem benyújtásának és a kiutasítás elleni fellebbezésnek a lehetőségét és azt, hogy csak akkor vegyenek őrizetbe jogellenesen érkezőket, ha feltétlenül szükséges.

- Csongrád megyében hétfőn 888 határsértőt, köztük 83 gyermeket, Bács-Kiskun megyében pedig 105 illegális bevándorlót fogtak el – közölte tegnap a rendőrség. Tiltott határátlépés miatt országszerte 1078 embert fogtak el a rendőrök, két esetben közokirat-hamisítás, öt gyanúsított ellen embercsempészet büntette miatt indult büntetőeljárás.

- Az Országos Taxis Szövetség óvatosságra inti a magyar taxisokat az úti okmány, illetve vízum nélküli migránsok külföldre szállítása ügyében.

- A határsértők által okozott mezőgazdasági károk enyhítését kérik az érintett települések a kormánytól a gazdálkodók számára - jelentette be Nógrádi Zoltán, Mórahalom fideszes polgármestere.