Belföld

Csaknem negyven üres fogorvosi praxist töltöttek be tavaly óta

A kormány prioritásként kezeli az egészségügyi alapellátás fejlesztését, így az orvosokat a letelepedési támogatás mellett más juttatásokkal is segítik

Az elmúlt évtől már alapellátó fogorvosoknak is elérhető letelepedési pályázaton eddig 927,2 millió forintot fizettek ki a nyerteseknek – derült ki egy parlamenti írásbeli válaszból. A fogorvosok számára márciustól már a háziorvosoknak utalt havi százharmincezer forintos rezsitámogatás is elérhető.

fogorvos
Már rezsitámogatást is kaphatnak a fogorvosok (Fotó: MH)

Tavaly írtak ki először a 2014 óta a háziorvosoknak szóló letelepedési pályázatot alapellátó fogorvosoknak is. A nyertes és támogatási szerződést kötő pályázó fogorvosok száma azóta harminchét fő, a számukra kifizetett támogatási összeg összesen 927,2 millió forint volt – derült ki Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkárának írásbeli válaszából. A politikus Mesterházy Attila MSZP-s képviselő kérdésére reagált, amelyben a betöltetlen fogorvosi praxisok helyzetét firtatta. A közzétett adatokból kiderült az is, tavaly óta a pályázatok eredményességének köszönhetően százhetvenötezer lakos fogorvosi ellátását biztosították pluszban.

Rétvári Bence kifejtette, a prioritásként kezelik az egészségügyi alapellátás fejlesztését, ezért a területen dolgozó fogorvosi szolgáltatók – működési formától függetlenül – 2017 decemberében hárommillió forint összegű kiegészítő díjazásban részesültek szolgálatonként, amire összesen 7,6 milliárd forintot csoportosítottak át. Tavaly év végén döntöttek arról is, hogy a fogorvosok ugyanolyan támogatást kapnak, mint a háziorvosok. Ez azt jelenti, hogy 2018. március 1-től az alapellátást nyújtó fogorvosi szolgáltatók havonta százharmincezer forintnyi rezsitámogatásra jogosultak szolgálatonként. A praxispályázatok révén mindezek mellett szintén többmillió forintos támogatáshoz lehet jutni – folytatta az államtitkár –, így a letelepedési támogatás a legalább tizenkét hónapja betöltetlen praxisok újranyitását segíti.

Rétvári Bence emlékeztetett, idén a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására összesen 1,25 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Ez a folyósított támogatási összegeken túl fedezi az ezek után fizetendő adó- és járulékterheket is.