Belföld

Csak pozíciókat söpörne be az MSZP

Kiszelly Zoltán: Olyan jelöltet keresett a baloldal, aki népszerűbb náluk

Fordítva ül a lovon a baloldal, elsősorban a szocialisták – értékelte lapunknak Kiszelly Zoltán politológus a tegnap bejelentett megállapodást. Az MSZP pozíciókhoz keres támogatást, nem egy programhoz. A szocialistáknak az a céljuk, hogy minél több kádert juttassanak a testületekbe, megtartsák a status quót, megakadályozzák, hogy a többiek helyeket szerezzenek, és a budapesti, valamint a kerületi politika részesei legyenek – fejtette ki Kiszelly.

Ám amíg Mesterházy Attila korábbi pártelnök még ebben az évben tudott ilyen megállapodást kötni a többi párttal, ez most már nem sikerülhet. Az alkudozás egyik fő szempontja az is, hogy melyik párt tud frakciót alakítani a kerületekben és egy szinttel feljebb, a Fővárosi Közgyűlésben.

A politológus kiemelte az időtényezőt, hiszen augusztus 25-től lehet gyűjteni az ajánlásokat, tehát addig meg kell egyezni. Bár a szocialistáknak nem igazán érdekük a megállapodás, Kiszelly valószínűtlennek tartja, hogy az MSZP végül kihátrál az egyezség mögül. Mindenesetre ha a pénteki budapesti küldöttgyűlésen nem tesznek pontot az ügy végére, akkor komoly baj lehet – tette hozzá. Felhívta a figyelmet a Hvg.hu által megszellőztetett, az MSZP által támasztott követelésekre, amelyek még nagyban befolyásolhatják az eseményeket. Ez is előrevetíti, hogy ha a kerületekben nincs jó alku, akkor fővárosi szinten sem lesz.

Kiszelly szerint Falus Ferencnek nincs sok esélye Tarlós István ellen, aki, ha nem történik valami nagy hiba az elkövetkező hónapokban, megtartja a főpolgármesteri pozíciót.

A baloldal olyan embert keresett és talált, aki népszerűbb náluk, s nem fogja hátráltatni a kerületi kampányokat, nem aktív politikus, és nem is támadható – mondta Kiszelly.

A politológus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a baloldali megállapodás befolyásolja a Fidesz stratégiáját is, függetlenül attól, hogy Tarlóst mindenki esélyesnek tartja. Mivel Falus nem húzza vissza a baloldalt, valószínűleg nem rá helyezik a hangsúlyt, hanem a pártok támadására. Ezzel együtt minél több, az előző évekhez köthető pártpolitikust indít a baloldal, annál több muníciót ad a jobboldal kezébe.