Belföld

Célkeresztben az OEP átszervezése

Bár a folyamat részletei még nem ismertek, egyelőre nem látni az egészségbiztosító integrálásának előnyeit Rácz Jenő szerint

Nem csupán „pénzosztó” szerepet tölt be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), hiszen részt vesz az ellátásszervezésben, a döntés-előkészítésben, és számos olyan feladatot lát el, amely speciális szaktudást igényel – mondta lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke, reagálva a hírre, amely szerint megszűnik az intézmény önállósága.

egészségbiztosító 20160510
Lesz változtatás, csak az ütemezés kérdéses (képünk illusztráció) (Fotó: Varga Imre)

Kockázatokkal jár és veszélyes az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) integrálása, és, bár a folyamat részleteiről még nem lehet pontos információt tudni, egyelőre nem látni a döntés előnyeit – mondta lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) tudományos tanácsának elnöke. Ismert, előző héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, megszületett a döntés az OEP átszervezéséről: az intézményt egy „magas beosztású szakértő” segítségével választják szét, így egy része a Magyar Államkincstárba, a másik pedig az Emberi Erőforrások Miniszté­riumába integrálódik (Emmi). A tárcavezető szerint a feladatok nagy része, például a természetbeni ellátások kifizetése, az államkincstárhoz kerül, az egyéb funkciók pedig egy vagy két lépésben a minisztériumhoz. Jelezte azt is, annak ellenére, hogy a pénztár és a tárca több vezetője is aggályait fogalmazta meg az ügyben, „kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés”.

A miniszterelnöknek is tanácsokat adó Rácz szerint azonban az OEP-nek nem csupán „pénzosztó” szerepe van, részt vesz az ellátásszervezésben, a döntés-előkészítésben, és számos olyan feladatot lát el, amely „speciális szaktudást igényel”. Az intézmény ráadásul kifejezetten hatékonyan és stabilan működik, más kérdés, hogy a rendelkezésére álló források mennyisége elegendő volt-e, vagy sem.

A múlt heti Kormányinfón Lázár beszélt arról is, a kórházfinanszírozás első lépésben az Emmihez kerül, ám vannak olyan szakértők, akik azt javasolják, hogy – költségvetési kérdésről lévén szó – ez a terület kerüljön a gazdasági minisztériumhoz. A döntés ellen az MKSZ elnöksége is tiltakozott, mondván, az OEP önállóságának megszüntetése „hosszú távon folyamatosan kárt okozó eredménnyel járna”.

Ahogyan az állásfoglalás, úgy Rácz Jenő is kiemelte, hogy az integráció lényegében egy olyan évszázados tradíció megszüntetését is jelentené, amely Magyarország társadalmi egészségbiztosítási rendszerét „messze kiemelte a világ államainak sorából”. A tudományos tanács elnöke megerősítette, az OEP intézményeiben nemzeti kincsnek tekinthető tudás halmozódott fel, több, mint száz kórház finanszírozásának évtizedes tapasztalataiból, ennek szétaprózása pedig veszteséget hozna, különös tekintettel a nem pénztári funkciókra.


Kiiktatják a hamis étrend-kiegészítőket

Megkülönböztető emblémákat helyeznek el azokra a gyógyszertárakra, amelyek belépnek a veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célzó rendszerbe – jelentette be az M1-en Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Közölte, ezekben a patikákban garantálni tudják, hogy kizárólag olyan étrend-kiegészítőket forgalmaznak, amelyek a „gyártótól a kereskedőig teljesítik az önszabályozó rendszer követelményeit”, vagyis nem rossz minőségűek, nem hamisítottak.