Belföld

Buszokkal és vonattal nyomultak tovább nyugatra a migránsok

Pintér Sándor: Elesett bevándorlót már nemigen látok, sokkal inkább agresszivitást tapasztalunk

Miután péntek éjjel négyezer-ötszáz migráns útra kelt, illetve a Keleti pályaudvarnál maradókat buszokkal vitték Hegyeshalomra, szombaton ismét több százan indultak útnak gyalogosan Ausztria irányába. Ők végül vonatra szálltak, a főváros pedig – egyelőre – jórészt kiürült.

migránsok 20150907
Rendkívüli fuvar. BKV-buszok is vitték az illegális bevándorlókat Hegyeshalomra (Fotó: Hegedüs Róbert)

Nagyjából négyezer-ötszáz migránst szállítottak el péntek éjjel az osztrák határhoz buszokkal – közölte a központi operatív törzs pénteki lapzártánkkor bejelentett, a kormány felhatalmazásával született döntése kapcsán tartott, szombat reggeli tájékoztatóján Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára. Ismeretes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt követően jelentette be a lépést, hogy több mint ezerfős tömeg tartott a Keleti pályaudvartól az M1-es autópályán Ausztria, illetve Németország felé, megbénítva ezzel a forgalmat. Ugyancsak pénteken Bicskéről és Röszkéről is kitörtek az illegális bevándorlók, akik szintén nyugat felé vették az irányt. Lázár úgy érvelt, mivel az uniótól, Németországtól és Ausztriától sem tapasztaltunk szolidaritást, arra jutottak, a Keletinél maradt, illetve az autópályán és a síneken közlekedő migránsok számára felajánlják, buszokkal elviszik őket Hegyeshalomig.

Kontrát Károly szombati ismertetése szerint az akció eredményesen és sikeresen lezárult. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rámutatott, hazánk továbbra is a nemzetközi szerződéseknek megfelelően jár el jár el, a pénteki döntést az indokolta, hogy olyan helyzet állt elő, amely a közlekedés és az élet biztonságát is veszélyeztette. Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határrendészeti főosztályvezetője ismertette: az akció­hoz száznégy buszt vettek igénybe, a rendőrség továbbra sem alkalmaz erőszakot.

Ezt követően a MÁV tudatta, újraindult a nemzetközi forgalom a Keleti pályaudvarról. A hegyeshalmi határátkelőnél eközben több kilométeres torlódás alakult ki az autópályán, majd a Bécs felé vezető oldalt hajnalban lezárta az osztrák hatóság, a gyalogosan érkező, a dugóban egy ideig veszteglő buszokról leszálló migránsok miatt. A forgalmat egy ideig elkezdték visszafelé fordítani, a rendkívül feszült légkörben bevándorlók állítólag megfenyegették az egyik buszsofőrt: „Ha nem Hegyeshalomra viszel minket, megölünk.” Az osztrákok csak kora este nyitották meg újra az átkelőt.

Napközben újabb, mintegy kétszázötven fős migránscsoport indult el gyalogszerrel az M1-esen a bicskei befogadóállomásról, majd nem sokkal később a Keletitől is, valamennyien, akárcsak pénteken, Ausztria felé vették az irányt. Délután egy óra körül már a Hegyalja úton vonult a fővárosi csoport, mintegy ötszázan, motoros rendőri „felvezetéssel”, az autópályáról azonban már leterelték őket.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány napközben közölte, visszautasítja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint brutálisan vagy támadólag léptek volna fel a migránsokkal szemben. Mindenkinek alá kell vetnie magát a rendőri intézkedéseknek, legyen az magyar állampolgár vagy külföldi – hangoztatta, majd tisztázta, az újabb „útra kelőkért” már nem küldenek buszokat.

A szabadságát megszakító Pintér Sándor belügyminiszter a tájékoztatón arról beszélt, egyre inkább agresszív magatartás figyelhető meg a bevándorlók részéről, ennek ellenére a bevándorlási hivatal és a rendőrség munkatársai fegyelmezettek. Úgy fogalmazott, „elesett bevándorlót most már nem igen látok, inkább egy agresszív bevándorlói csoportot és agresszív magatartást tapasztalunk”, olyan csoportot, amely az agresszivitásával próbál meg előnyre szert tenni. Az ideiglenes befogadóállomásoknál gyújtogatásokat, kitörési kísérleteket tapasztaltak. Beszámolt arról is, hogy az operatív törzs döntését nemzetközi tárgyalás előzte meg.

A rendőrség a délután folyamán igazoltatta, majd visszaszállította Röszkére azokat a migránsokat, akik a déli órákban gyalog indultak el a főváros felé az M5-ös autópályán. Néhányan megrongáltak egy menetrend szerinti autóbuszt. A korábban a Keletitől gyalog elindulók délután az 1-es főút Budaörs utáni szakasza mellett tartottak hosszabb pihenőt, ekkor már mintegy ezren voltak – ezzel egy időben a fővárosból ismét egy kisebb csoport indult útnak. Azonban ekkor már a pályaudvarról nyugatra tartó vonatokra is többen felszálltak, a jegyvásárlásban civilek segítették a migránsokat.

A szombat esti órákban aztán szinte valamennyi csoport a vasútállomások felé vette az irányt, így tettek Biatorbágynál a Bécs felé tartók, míg a Bicskét elhagyók Tatabányán szálltak fel egy Hegyeshalom felé tartó szerelvényre. A célállomásra éjfél körül futott be két vonat, nagyjából ezerkétszáz migránssal, tegnap hajnaltól pedig már óránként mentek szerelvények nyugat felé. A Keleti pályaudvar és környéke lényegében kiürült. Normalizálódott a helyzet, a közlekedésben nincsenek nagyobb késések, Hegyeshalomnál továbbra is át kell szállni, de minden nemzetközi vonatot elindítanak – közölte Peiper Ká­roly, a Mávinform sajtóügyeletese.


Leállt a fővárosi befogadóhely kialakítása

Felfüggeszti a főváros a Verseny utcai ideiglenes szociális blokk kialakítását – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal, miután a migránsok elhagyták a Keleti tranzitzónáját. A főváros hatvan autóbuszt biztosított az illegális bevándorlók szállításához. Ismert, korábban a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron alakítottak ki tranzitzónákat, ám a hatóságokkal folytatott konzultáció nyomán úgy döntöttek, egy helyszínt hoznak létre. (JZS)