Belföld

Bővültek az innováció pénzforrásai

Nyolcvanhárommilliárd forintot kaptak a vállalatok kutatásra-fejlesztésre

Az idén is nőtt a kutatási-fejlesztési és innovációs alapból a hazai kutatóhelyeknek és startup cégeknek kifizetett támogatás. A korábbi esztendőkhöz képest jóval nagyobb összeget, nyolcvanhárommilliárd forintot kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapnál pályázók.

Ugrásszerűen nőtt az idén a kutatási, fejlesztési és innovációs alapból a hazai kutatóhelyeknek és vállalkozásoknak kifizetett támogatás – derült ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap tegnap közzétett anyagából. Mint írják, az idén kifizetett összeg 56,6 százalékkal nagyobb a tavalyi ötvenhárommilliárdnál, és jóval több mint duplája a 2014-es harmincötmilliárdnak. A kifizetések dinamikus növekedése elsősorban a 2015-16 évi versenypályázati portfólió felhívásaihoz kapcsolódik.

Az idei adatok azt mutatják, hogy a támogatások jelentős része innovatív vállalkozásokhoz jutott. Ezek mellett felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek részesültek K+F és innovációs célú támogatásban. A hazai források bővüléséhez az is hozzájárult, hogy felgyorsultak az NKFI Alap korábbi felhívásainak kifizetései is. Elemzésében a hivatal megjegyzi, hogy az adott évben meghirdetett programokból a térítések több év alatt teljesülnek, ezért az idei kifizetések és a meghirdetett felhívások keretösszege eltérő. Az idei pályázatok mintegy harminchatmilliárd forinttal támogatják a vállalatok és a kutatóhelyek együttműködését, huszonegymilliárddal pedig a cégek önálló K+F tevékenységét.

A kormány által 2017-re elfogadott stratégia szerint az alapkutatási pályázatok összege tizennégy százalékkal, nyolcmilliárd forintra nőtt. Az önálló vállalati innovációs programok megvalósítását célzó, vissza nem térítendő forrás harmincmilliárd forint keretösszeggel lesz elérhető 2017-ben úgy, hogy emellett külön tízmilliárdos ablak nyílik a vállalkozások exportcélú K+F tevékenységének ösztönzésére. Az NKFI közreműködésével meghirdetett felhívások révén 2020-ig mintegy ezerkétszázmilliárd forint áll rendelkezésre uniós és hazai forrásból.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom