Belföld

Botkáék stadionpókere

A szegedi polgármester szóba sem állt a spekulációs üzlet ellen tiltakozó civilekkel

Egy feljelentés és civil szervezetek tiltakozásai akadályozták meg a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat és a Szeviép Zrt. nagyszabású tervét az SZVSE-pályával összefüggő ingatlancseréről.

Botka László 20181203
Botka László és az MSZP-s városvezetés is támogatta a tervet (Fotó: Hegedüs Róbert)

A szegedi szocialista városvezetés és a Szeviép Zrt. szoros összefonódását azon túlmenően, hogy az építőipari cég végzett szinte minden jelentős beruházást a Tisza-parti városban, és ezek megvalósításához az MSZP–SZDSZ-kormányoktól, illetve Szeged önkormányzatától harmincmilliárd forintot meghaladó közpénzt kapott, a legjobban a városban csak stadionpókerként emlegetett SZVSE–Szeviép-ingatlancsere története jellemzi. Erről korábban megírtuk: az MSZP-s városvezetés teljes mellszélességgel támogatta azt az ötletet, hogy a Szegedi Vasutas Sport Egyesület (SZVSE) adja el a tulajdonában lévő, 2,7 hektáros sporttelepét a Szeviépnek kétszázmillió forintért, és a város másik részén, az önkormányzat tulajdonában lévő, Etelka sori stadionba költözzön át, a SZEOL pályájára, amelyet a Szeviép felújít. Az SZVSE ebben a létesítményben használati jogosultságot kapott volna.

A nagyszabású tervhez szervesen kapcsolódóan a Szeviép a Mars téri piac területén a város pénzéből sportcsarnokot épített volna, természetesen közpénzből. Az SZVSE sporttelepén pedig egy Kika-áruház létesült volna, amit viszont már nem a sportklub, hanem a Szeviép hozott volna tető alá, vagyis az extraprofitot ők fölözték volna le. Ennek a területnek a piaci értékét ugyanis az emelte volna meg, ha a projekt részeként az SZVSE elköltöztetésével kijátszható lett volna a törvény, miszerint sportpálya csak úgy szüntethető meg, ha helyette újat építenek. Ha a városvezetés és a Szeviép-vezérek közös terve megvalósul, az építőipari vállalat legkevesebb kétmilliárd forintért értékesíthette volna az ingatlant a multinacionális cégnek.

Pistrui László, a napokban első fokon öt év két hónap börtönbüntetésre ítélt Szeviép-vezér és Szentgyörgyi Pál szocialista alpolgármester az SZVSE közgyűlésén együtt győzködte a sportegyesület képviselőit, ám az Együtt Szeged Labdarúgásáért mozgalom, illetve a Mars téri kereskedők képviselete megfúrta a tervet, holott a szocialista alpolgármester már kész tényként tálalta a sportegyesület közgyűlésén, hogy a város megszavazta ezt az elképzelést. Holott ez nem történt meg – mondta lapunknak Németh János, a Mars téri kereskedők szóvivője.

Ahogy elmondta, az előterjesztés valóban elkészült, ám a terület felmérése is pontatlanul történt, és figyelmen kívül hagyták az államháztartási törvénynek azt a passzusát, hogy ilyen ingatlancsere csak abban az esetben történhet, ha új sportlétesítmény épül az SZVSE pályája helyett. Ennek hiányában az SZVSE sporttelepén fennmarad a terhelési és elidegenítési tilalom. „Egyik képviselőnk feljelentést is tett emiatt, a büntetőeljárást, amelyet áttettek Békés megyébe, el is rendelték, később azonban megszüntették a nyomozást, mivel az önkormányzat az előterjesztést visszavonta, az már nem került a közgyűlés elé” – magyarázta lapunknak Németh János.

„Akkoriban egyike voltam azon civileknek, akik az Együtt Szeged Labdarúgásáért mozgalomban felléptek a spekulációs üzlet ellen, és ennek kapcsán a szocialista városvezetéssel is tárgyalni akartunk, de sem Botka László, sem más önkormányzati vezető nem fogadott bennünket – mondta korábban lapunknak Nógrádi Tibor, a szegedi közgyűlés fideszes tagja. Így került sor 2008 januárjában arra a találkozóra, amelyen küldöttségünket Pistrui László, a Szeviép vezére fogadta, aki megfenyegetett bennünket – tette hozzá. Azt mondta, foglalkozzunk a saját dolgunkkal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom