Belföld

Botka tudta, hogy ügyész is kapott ingyenbérletet

Mellébeszélés folyik a szegedi városházán, holott egyértelműen kiderült, éveken keresztüla várost vezető személyek lopták meg a helyieket – mondta a fideszes Bartók Csaba

Az igazságszolgáltatásban dolgozó vezetők, akik részesültek a városvezetés parkolóbérletes kegyé­ben, családi kapcsolataik révén az önkormányzathoz is kötődtek, és helyzetüknél fogva sem fogadhattak volna el ilyen ajándékot, a hivatali előny elfogadása ugyanis törvénybe ütközik – mondta lapunknak Német Ferenc, a szegedi önkormányzat jogi bizottságának fideszes tagja.

Botka 20181117
Kínos elszólás. Botka a városházi képviselőkre próbálja hárítani a felelősséget (Fotó: Ficsor Márton)

„Az az ügyészség vádolja a város vezetőit, amely szintén kapott a parkolóbérletekből” – ezt mondta a napokban Botka László, Szeged szocialista polgármestere a parkolóbotrány kapcsán, amelyben a város főjegyzőjét, alpolgármesterét és Botka kabinetfőnökét első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Gyulai Járásbíróság. Az ingyenesen osztogatott parkolóbérletekről vezetői értekezleten döntöttek, a polgármesteri kabinetet vezető Botka nem ismerte ezeket a listákat, legalábbis ezt mondta tanúként. Amikor a járásbíróságon meghallgatták, azt állította: arról sem tudott, hogy a felesége is rajta volt a VIP-listán.

Botka tehát tanúként nem ismerte a VIP-listát, de azt tudta, hogy az ügyészség is kapott parkolóbérletet. Holott a VIP-listán ügyész neve nem is szerepel. „Botka félrevezeti a szegedieket, amikor a bérletüket átvevő városházi képviselőkre próbálja áthárítani a felelősséget, miközben azok pártállástól függetlenül jogosultak voltak erre, azt pedig nem tudhatták, hogy lopott holmit adnak át nekik. Hiszen a bérletek árát nem fizették ki. A nyilatkozatból viszont kiderül, hogy ügyészek és bírósági vezetők titokban kaptak bérletet, vagy az a helyzet, amiről Lázár János beszélt egy interjúban, hogy Szeged irányítását Botkától szervezett bűnözői körök vették át” – mondta lapunknak Német Ferenc, az önkormányzat jogi bizottságának külsős tagja. Német szerint Botka abban is téved, hogy az az ügyészség vádolta meg, amelyik kapott az ingyenbérletből, ugyanis az a városi vezető ügyész, aki kapott, már nincs a posztján. Szántó Gábor városi vezető ügyészt Polt Péter legfőbb ügyész még 2013-ban felmentette, tehát már más ügyészség emelt ellene vádat – tette hozzá.

Német hangsúlyozta: az igazság­szolgáltatásban dolgozó vezetők, akik részesültek a városvezetés kegyében, többen családi kapcsolataik révén is kötődtek az önkormányzathoz, és helyzetüknél fogva sem fogadhattak volna el ajándékot, a hivatali előny elfogadása ugyanis törvénybe ütközik. Ezen vezetők egyike sincs már a posztján, így meglazult a Botka körüli védőháló – ez is segíthette, hogy egyes ügyek hosszas parkolópálya után mégis eljuthattak az igazságszolgáltatásig – hangsúlyozta Német. Tény: a város elítélt főjegyzőjének felesége a városi rendőrkapitányság magas beosztású munkatársa, a megyei bíróság 2012-ben leköszönő elnökének volt férje MSZP-s képviselő volt, majd a Mars téri dózerolás idején az önkormányzat jogi bizottsága vezetőjeként azt javasolta, hogy a dózerolást minősítsék áthelyezésnek. A dózeroláshoz rendőrségi segítséget nyújtó egykori városi rendőrkapitányt leváltották, jelenleg büntetőeljárás folyik ellene.

„Másfél hónappal az után, hogy a polgármester legközvetlenebb munkatársait elítélte a bíróság, még mindig mellébeszélés folyik a városházán. Holott egyértelműen kiderült, a jogszabályokat kijátszva a törvényességért felelő jegyző és az önkormányzatot képviselő polgármester asszisztenciája mellett éveken keresztül a várost vezető személyek lopták meg a szegedieket” – mondta lapunknak Bartók Csaba, a Fidesz szegedi alelnöke.