Belföld

Botka makacs, nem kell Gyurcsány

A liberális tanácsadók inkább a Jobbikkal, mint a DK-val történő együttműködést javasolják a jövő évi választáson

Ahány nap, annyi meglepő hír lát napvilágot a szocialisták háza táján. Tamás Gáspár Miklós filozófus kedden még arról beszélt, a kisebb ellenzéki pártoknak vissza kellene lépniük az MSZP javára, mert ha a szocialisták egyedül indulnának a demokratikus ellenzéki oldalon, akkor legyőzhető a Fidesz. 

Szerdán a Magyar Idők már arról írt, hogy Botka László miniszterelnök-jelölt liberális tanácsadói stábja arra az álláspontra jutott, hogy helyi szinten az MSZP-nek inkább a Jobbikkal kellene együttműködnie a jövő évi választáson, mint a DK-val. Ez szinte egybecseng szocialista forrásunk szavaival, amelyekkel azt ecsetelte, hogy Botka a szocialista pártvezetés múlt heti egyeztetésén kitartott amellett, hogy a „múlt embereivel”, különösen Gyurcsány Ferenccel nem győzhető le a Fidesz. Gyurcsány egyébként szerdán a Klubrádió Macifröccs című műsorában lényegében bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek. Azt mondta, ha kapna 35 százalékot, „nem ugrana el a feladat elől.”

Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője hétfőn lapinterjúban cáfolta, hogy a párton belül nézeteltérések vannak. „Intelligens emberek asztalhoz ülnek vitázni, nem a sajtóban üzengetnek egymásnak névtelen informátorokon keresztül – hangsúlyozta. – Rendeztük so­rainkat, Orbánnak egységes MSZP-vel kell szembenéznie” – tette hozzá.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke arról is beszélt, hogy Wellington tábornok hadai készek a csatára, az egyetlen kérdés az maradt, hogy vajon kik lesznek a szövetségesei.