Belföld

Botka ismét aggódhat

Helyt adott az Országos Rendőr-főkapitányság a Bács-Kiskun megyeiek indítványának, így újraindul a nyomozás a szegedi Mars téri piac ledózerolt ingatlanjai ügyében

Évekkel a nyomozás megszüntetése után, új, releváns tények alapján ismét eljárás indult a szocialista vezetésű Szeged korábbi piacdózerolása miatt – tudta meg lapunk.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyt adott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elfogultság okán tett kizárási indítványának a szegedi Mars téri piacon 2009-ben történt dózerolás kapcsán indult büntető­eljárásban. Az ORFK új nyomozást rendelt el, amelynek lefolytatására a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki. A feljelentésben foglaltak szerint 2009. november 29-én az E04 jelű, Módi Divat elnevezésű, a Mars téri piacon lévő üzletet rongálás bűntettének elkövetésével megsemmisítették, illetve a piac ingatlan-nyilvántartási térképéről törvényellenesen törölték. Az ORFK határozata azt is rögzíti, hogy az ügyben korábban már folyt – ám 2012 februárjában részben megszüntetett – büntetőeljárások egyikének sem képezte tárgyát a Módi Divat pavilonjának az ingatlan-nyilvántartásból való törlése és az ahhoz vezető körülmények vizsgálata.

A jogellenes rongálás tárgyában tett feljelentés kapcsán indult nyomozást 2015. november 18-án zárták le, ám az elévülési időn belül olyan új tények derültek ki, ami után a nyomozást ismételten elrendelték, ez az ügy folytatódik most a Pest megyei rendőrhatóságnál. Ilyen új bizonyíték például az is, hogy Botka László szocialista polgármester 2009. december 1-jétől úgy vállalt kötelezettséget az uniós pályázaton, hogy a Mars téri piacról olyan nyilatkozatot adott ki, amely szerint az ingatlan per- és igénymentes. A feljelentésben érintett butik tulajdonosa és az önkormányzat közti perben jogerős bírósági ítélet kötelezte arra az önkormányzatot, hogy bizonyítsa az elbontani szándékozott ingatlan státusát.

Ez az apróság nem zavarta a Botka-féle városvezetést, három nappal később az építménynek minősülő Módi Butikot – s mellette még további három ingatlant – karhatalmi segítséggel úgy dózeroltatott el, hogy sem jogerős bírói döntés, sem végrehajtható kötelezés, sem építési szakhatósági jogerős döntés nem született. Mindezek hiányát azzal próbálták meg palástolni – áll a feljelentésben –, hogy összehívták a jogi bizottságot, amely tett egy állásfoglalást. Ezt nyomtatták ki és adták a piacra kihívott rendőrök kezébe. Egy nappal a dózerolás előtt Kohári Nándor fideszes önkormányzati képviselő hivatalos levélben tájékoztatta a városi és a megyei rendőrkapitányt a törvénytelen – és nem mellesleg közgyűlési felhatalmazás nélkül történő – dózerolás előkészítésével kapcsolatos információiról, és a törvénysértés megakadályozására kérte őket.

A szocialista városvezetés az „akciót”, az ingatlan státusú építmények és az ingóságnak minősülő bódék ledózerolását „áthelyezésnek” minősítette. Az említett butik esetében a város címzetes főjegyzője később hatósági bizonyítványt kényszerült kiadni, hogy ő sem bontási, sem az építmény elmozdításához szükséges építési engedélyt nem adott ki. A feljelentés adatai szerint a 2009. november 29-én megsemmisült felépítmények több mint háromszázmillió forint vagyonvesztést okoztak a tulajdonosoknak.