Belföld

Borúlátó szocialisták

A fővárosi MSZP-sek továbbra is a színfalak mögött egyeztetnek a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióval a lehetséges közös jelöltekről – állítják forrásaink

Az Együtt elhatárolódott a Botka által meghirdetett közös pártlistától, ezért Rákospalotán romlottak Szigetvári Viktor esélyei. Forrásaink Gyurcsány Ferenc nevét emlegetik, hogy a fővárosi MSZP–DK-paktum alapján egyéniben őt indítanák a XV. kerületben a választáson.

MSZP 20170902
A bukott miniszterelnök lehet a baloldaljelöltje Rákospalotán (Fotó: Hegedüs Róbert) -  Botkát egyre kevesebben fogadják ela saját pártján belül (Fotó: Hegedüs Róbert)

A szocialista pártban mindenki Szegedre figyelt a hétvégén, mi sül ki Botka László értelmiségi találkozójából, kiderül-e merre van az előre, de semmivel nem lettünk okosabbak, sőt… – mondta egy szocialista forrásunk. Azért sőt – folytatta –, mert az MSZP budapesti alapszervezeteiben a bizonytalanság tovább nőtt, mivel a párt alapszabálya értelmében a jelöltállításról helyi szinten kell dönteni, s abban az esetben ha a felsőbb pártszervezet akarna jelöltet javasolni egy választókerületben, akkor erre a helyi szervezetnek rá kell bólintania. Fönt azonban nem mondanak semmit – próbálta érzékeltetni a helyzetet nyolc hónappal a választások előtt forrásunk, s maga a tagság csak pletykákból értesül arról, éppen ki lehet a jelölt, a színfalak mögött kiről egyeztetnek.

Egy másik MSZP-s forrásunktól aktuálisan azt hallottuk, hogy mivel az Együtt elhatárolódott a Botka által meghirdetett közös pártlistától, így például Rákospalotán romlottak a párt választmányi elnöke, Szigetvári Viktor esélyei. A közös listán Gyurcsány Ferenc nevét emlegetik, hogy egyéniben őt indítanák. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje által „kinevezett” Tóth József, Angyalföld polgármestere különösebben nem mélyül el az előmunkálatokban – tudtuk meg.

„A helyzet az, hogy a budapesti pártvezetés nem mond semmit, így csak azt tudni, nem értenek egyet Botka László stratégiájával” – mondta egy, a párt helyi ügyeire rálátó informátorunk. Továbbá baj az is, hogy a pártnak nincs ideológiája, nincs karaktere, nincsenek olyan hiteles arcai, akik ha mondanak valamit, azt mindenki el is hiszi. Sokan azt sem értik, mi értelme a huzavonának a DK-val, amikor mindegy, hogy Gyurcsánnyal együtt indulnak vagy nélküle, nem tudják leváltani Orbánt – jegyezte meg MSZP-s forrásunk. Hozzátette, ha az MSZP-nek lenne másfél millió szavazója, akkor érdemes lenne mérlegelni, hogy ehhez a DK hozzá tud még tenni három-négyszázezer voksot, s akkor lehetne matekozni. Na de így? – mondta felháborodva informátorunk, aki szerint lassan az lesz a kérdés, bejutnak-e egyáltalán a parlamentbe. Ebben a helyzetben – hangsúlyozta – felesleges a Gyurcsánnyal történő összefogásról polemizálni, mert vele együtt sem tudják leváltani a kormányt.

Forrásaink pesszimizmusukat arra alapozták, hogy Botka a szegedi értelmiségi találkozón minden korábbinál jobban elhatárolódott a bukott kormányfőtől, amikor azt mondta, „Schröder, Blair és Gyurcsány szociáldemokrata politikája megbukott”, azzal nem lehet új baloldali fordulatot végigvinni.

Egy másik forrásunk azt mondta, csak a vak nem látja, hogy a budapesti pártvezetés egyfajta szavazatmaximalizálás miatt próbálja egyesíteni a 2010 óta nyolcfelé szakadt MSZP és SZDSZ „szétszéledt” voksait, hogy a megmaradt szalmaszálakba kapaszkodva némelyek bejuthassanak a parlamentbe. „De már olyan kevés ez a szalmaszál, hogyha túl sokan kapaszkodnak bele, félő, elszakadnak” – tette hozzá forrásunk. Szerinte tudomásul kellene végre venni, hogy 2010-ben ez párt a hatalmas választási vereség következményeként szétesett, a belső harcok felemésztették, s ami ma van, csupán vergődés.


Elfordulnak az idősek az MSZP-től

Nagyot zuhant az MSZP népszerűsége a nyugdíjasok körében – derült ki a Závecz Research belső közvélemény-kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett. A trend május óta tart, amikor Botka Lászlót hivatalos miniszterelnök-jelöltnek választották. Májusban még a nyugdíjasok 31 százaléka szimpatizált az MSZP-vel, júniusban azonban már csak 28, júliusban 27, augusztusra pedig már csak húsz százalékuk. A népszerűségvesztés még szembetűnőbb egy konkrét életkori csoport, a 65 év fölöttiek körében, akiknél a májusi 33 százalék után augusztusra 19 százalékra zuhant a párt népszerűsége. Egy korábbi felmérésből az is kiderült, hogy a választók Botkával szemben egy higgadt, konszenzuskereső karaktert szeretnének az MSZP élére. (BR)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom