Belföld

„Bízunk az elvégzett munkában”

A Fidesz–KDNP XI. kerületi polgármesterjelöltje szerint évtizedek óta nem gazdagodott ilyen mértékben a teljes városrész

Hamarosan elkezdődhet az intermodális közlekedési csomópont építése a Kelenföldi pályaudvarnál, a körtéri Gomba pedig még szeptemberben megnyílhat – mondta a lapunknak adott interjúban Hoffmann Tamás, a Fidesz–KDNP XI. kerületi polgármesterjelöltje, akivel az elmúlt négy év eredményeiről, sikereiről is beszélgettünk.


– Ismét Molnár Gyula lesz a fő riválisa az önkormányzati választáson, ezúttal kihívóként. Számított erre?
– Annak alapján, amilyen örökséget MSZP-s polgármester elődöm négy év után hátrahagyott, akár meglepő is lehetne, de a baloldal megújulásának ideje ezek szerint még nem érkezett el. Mindenesetre állok a megméretés elébe, és bízom az eddig elvégzett munkánkban.

– Milyen kampányra számít?
– Látván a tavaszi országgyűlési korteskedést, az ellenzék által alkalmazott eszközöket a kerületben, túl sok jót nem várhatunk. A baloldal azzal vádolja a Fideszt, hogy négy év alatt nem történt semmi a városrészben, ami képtelenség, hiszen évtizedek óta nem gazdagodott ilyen mértékben a teljes XI. kerület.

– Akkor arra kérem, cáfolja a vádakat.
– Tény: a 2010-es kampányban ígértek zömét valóra váltottuk, annak dacára, hogy egyes ágazatok országos szintű átszervezése miatt a helyi önkormányzatoknak kisebb lett a szerepe például az oktatási intézmények terén. Természetesen továbbra is mindent megteszünk a szakmai munka színvonalának megőrzéséért és a gyerekek környezetének fejlesztéséért. Az egyik látványos eredmény szerintem a Móricz Zsigmond körtér, illetve a Gomba rendbetétele. Régóta méltatlan állapotokat sikerült mostanra felszámolni, ehhez rengeteg munka és egyeztetés kellett. Hasonló a Bikás park esete, amely egy nyolchektáros zöldfelület, és több ütemben újult, illetve újul meg. A fővárosban is egyedülálló, valódi közösségi térről van szó, minőségi környezetről, amely sportolásra és családi kikapcsolódásra egyaránt alkalmas, látványos dísztóval, új játszótérrel. Fontos továbbá, hogy meg tudtuk újítani a Nyéki Imre uszodát, amelyben új medencét építettünk.

– Visszatérve a körtérre: mikor lehet majd kávézni a Gombában?
– A hasznosításnak megfelelően a három cikkelyben kulturális és vendéglátó-ipari létesítmény nyílik még szeptemberben, a harmadikban pedig a Budapesti Közlekedési Központ alakít ki exkluzív információs irodát. A közeljövőben tehát mindenképp megnyílik a Gomba, amit évtizedek alatt nem sikerült korábban rendbe tenni.

– Mik a további „büszkeségek”?
– Az egyik legfontosabb eredménynek tartom, hogy a korábbi ciklusokkal ellentétben négyszázötven új, tényleges óvodai férőhelyet hoztunk létre négy év alatt, ami igen nagy szám. Ezzel együtt szeretnénk folytatni a bővítést, hogy az újbudai családoknak ne kelljen más kerületekben elhelyezni a gyerekeket. Jelentősen támogattuk a kerékpáros közlekedés infrastruktúráját is. A sport területén is sikerült jelentős eredményeket elérni. Kormányzati együttműködéssel novemberben végre megnyílhat a Tüskecsarnok, de nagyon fontosnak tartom az ingyenes, közösségi sportolásra kialakított köztéri sporteszközök megépítését: átadtunk három futókört, fitneszjátszótereket, emellett számos iskolai és óvodai sportpálya jöhetett létre – a sikeres pályázatoknak köszönhetően. De még az élsportban, konkrétan a vízilabdában is van eredményünk, hiszen bajnokesélyes csapatunk állt össze a most induló szezonra. Büszkék vagyunk a kosárlabdásainkra is, akik kivívták az élvonalbeli szereplés lehetőségét.

– Az önkormányzat honlapja szerint kiemelt figyelem övezi a 60+ elnevezésű programot. Ez mit takar?
– Ennek a programnak köszönhetően nyerhette el a kerület az Idősbarát önkormányzat díjat – immár második alkalommal. Mintegy háromszázféle, többek között sportolási és kulturális tevékenységet érhet már el az idősebb korosztály a programon keresztül. Egyszerre jelenik meg benne az önkéntesség és a közösségi önszerveződés, részben külföldi tapasztalatok révén. Idén elindítottuk az 50+ programot is, ami az ötvenes korosztálynak nyújt segítséget a munkahelyek megtartásában, új állás keresésében, illetve az évtizedes tapasztalat hasznosítása terén. Nagy az érdeklődés, így szeretnénk a következő ciklusban tovább erősíteni a kezdeményezést.

– Ezen túl miket tervez a következő öt évre?
– Lényegi változás, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagja is lesz a következő polgármester, ez a kerületi érdekérvényesítés szempontjából mindenképp előrelépés. Hangsúlyos terület a közlekedés, ezen a téren a kerület szeretne szorosan együttműködni az átmenő forgalom enyhítését célzó tervezési munkálatok során a közösségi közlekedés fejlesztése vagy éppen P + R parkolók kialakításának kérdésében. A városkép kialakításában jelentős figyelem illeti a Lágymányosi-öböl és a Kopaszi-gát térségének régi ipari zónáját, ahol méltó körülményeket szeretnénk kialakítani, akár nagyobb tulajdonszerzés útján is. A Duna-part  olyan kincse a kerületnek, amelyet a jelenleginél jobban kellene kihasználni, természetesen a lakosság igényeinek alárendelve. A következő fontos feladat rímel a kormányzati célkitűzésekkel: a panelházak akár tömeges megújítását tervezzük, hozzásegítve a lakókat a korszerűbb és olcsóbb életvitelhez. Átfogó programot indítanánk, amelynek egyfajta kísérleti modellje az uniós forrásból finanszírozott, a Műegyetemmel és a megyével közösen vitt Solanova elnevezésű kezdeményezés.

– Ami a közlekedést illeti: a Kelenföldi pályaudvarnál hosszú évek óta készítenek elő úgynevezett intermodális csomópontot, amely csak részben a kerület kompetenciája. Tényleg elindul az építkezés hamarosan?
– Valóban, a munka nemsokára elkezdődik, ugyanakkor a kerületnek a legjobb az lenne, ha a végállomás a későbbiekben Őrmezőnél kijjebb kerülne. Az elővárosi közlekedés erősítése is ebbe az irányba mutatna. Bár az egész projekt nyilván nem csak rajtunk múlik, tevékenyen részt veszünk az egyeztetésekben, és nem mondunk le a kerületiek számára kiemelten fontos beruházásról.