Belföld

Biztosított az MTA működése

El kell végezni a köztestület kutatóintézeteinek átvilágítását – szögezte le Cseresnyés Péter államtitkár

A keretfeltételek teljeskörű szabadságot biztosítanak az MTA számára ahhoz, hogy saját hatáskörben átmeneti forrásrendezéseket hajtson végre – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) minden törvényes eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy forrásokat megelőlegezzen, átcsoportosítson, feladatokat átmenetileg vagy tartósan finanszírozzon – mutatott rá írásbeli válaszában Cseresnyés Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárát a Párbeszéd frakcióhoz csatlakozott független Mellár Tamás kérdezte arról, miként lehet az év első három hónapjában az MTA kutatóintézeteit a hatályos jogszabályoknak eleget téve működtetni úgy, hogy a működési költségeknek a béreken felüli részét a minisztérium nem fizeti ki.

Az államtitkár leszögezte, a köztestület gazdálkodására vonatkozó jogszabályi előírások az államháztartási törvény rendelkezéseinél rugalmasabb kereteket biztosítanak számára például a maradványok felhasználásában is. A költségvetési szervekre vonatkozó szabályok alkalmazásával az MTA fejezeti hatáskörben szükség szerint dönthet az egyes intézmények kiadási előirányzatai közötti átcsoportosításokról. „E keretfeltételek teljeskörű szabadságot biztosítanak az MTA számára ahhoz, hogy saját hatáskörben átmeneti forrásrendezéseket, egyéb intézkedéseket hajtson végre, ahogy erre eddig is volt már példa” – írta.

A képviselő további, a kutatóintézeti struktúra átalakítására vonatkozó kérdésére Cseresnyés hangsúlyozta: a magyar versenyképesség növelésének elengedhetetlen feltétele a kutatási, fejlesztési és innovációs források hatékonyabb, tervezettebb, a stratégiai célokkal erősebb összhangban lévő hasznosítása. Az átstrukturálás célja, hogy az eredményesség és a hasznosulás jobban kimutatható legyen, és azt a költségvetési finanszírozás is megfelelően tükrözze. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy el kell végezni a kutatóintézetek átvilágítását is, és ezzel párhuzamosan az MTA is felülvizsgálja kutatóhálózatát.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom