Belföld

Bizottsági támogatás a jelölteknek

Bojkottálták az ellenzéki tagok a leendő alkotmánybírók meghallgatását

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága a kormánypárti képviselők szavazatival egyhangúlag támogatta mind a három alkotmánybíró-jelöltet, akik meghallgatását az eseti bizottság korábban kezdeményezte. Az ülésen az ellenzéki képviselők nem vettek részt. Az MSZP már korábban jelezte, hogy az egyoldalú jelölés elleni tiltakozásul bojkottálja az ülést.

Parlament 20140923
Varga Zs. András, Czine Ágnes és Sulyok Tamás a Parlamentben. Jóváhagyás a kormánypártoktól (Fotó: Csudai Sándor)


Elsőként Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője mutatkozott be, részletesen taglalva szakmai múltját és jelenlegi tevékenységeit. Kitért arra, hogy harminchárom év bíráskodás áll a háta mögött, két egyetemen oktat, számos publikációt jegyez, és társzerzője két könyvnek. Varga Zs. András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, volt legfőbbügyész-helyettes az alkotmánybíráskodás helyzetét elemezte. Úgy vélte, az aktivista alkotmánybíráskodás indokolt volt egy ideig, ám ezt az időszakot lezárta az új alaptörvény. Ezeknek a testületeknek is vissza kell illeszkedniük a hatalommegosztás intézményrendszerébe – mondta a jelölt. Vas Imre fideszes képviselő kérdésére visszautasította az ellenzéki vádakat, hogy az ügyészség koncepciós eljárásokat folytat, és ebben ő is részt vett. Sulyok Tamás, a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatója kifejtette, az alkotmányos identitás pontos tartalmát az Alkotmánybíróság jövőbeni határozatai fogják kijelölni, és a testület felértékelődik az uniós tagállami szuverenitás kényes kérdéseiben is. „A jog csak akkor érvényesül, ha megharcolunk érte” – jelentette ki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom