Belföld

Bezár és elköltözik a fóti gyermekközpont

A kormány határozott célja, hogy megszűnjenek a kiskorúakat ellátó nagy létszámú, elavult otthonok Magyarországon

A kormány arról döntött, hogy a Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára – tudta meg lapunk. A gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik el.

Várhatóan az év első felében bezárja a ka­puit a fóti Károlyi István Gyermekközpont, az ott gondozott gyermekeket négy településen helyezik el. Zalaegerszegen és Kalocsán euró­pai uniós forrásból megvalósuló új, korszerű férőhelyek garantálják majd a gyermekotthoni ellátás minőségének javulását – közölte az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya a Magyar Hírlap érdeklődésére. A tárca hangsúlyozta, Zalaegerszegen és Kalocsán a központi speciális gyermekotthon vezetése, szervezete és szakmai irányítása is megújult, így az ombudsman által megállapított korábbi hiányosságok megszűntek. E két helyszín mellett Aszódon és Budapesten helyezik el a most még Fóton gondozott gyermekeket.

A fóti Károlyi-kastély és annak parkja több intézménynek, szolgáltatásnak ad helyet (az itt található ingatlanok felett az MNV Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat). Ezek közül egyik a korábban fóti gyermekvárosként ismert Károlyi István Gyermekközpont.

A kommunizmus évtizedei alatt szinte száműzték a társadalomból az árvákat és a fogyatékos embereket. A gyermekotthonokat, az intézményeket is sok esetben a települések szélén álló, leromlott kastélyokban, egykori kolostorokban alakították ki. A kormány határozott célja, hogy megszűnjenek ezek a nagy létszámú, korszerűtlen gyermekotthonok Magyarországon.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lapunknak tavaly nyáron úgy fogalmazott, a nagy, elavult intézmények kiváltása tizenöt megyében már megtörtént, a program a befejező szakaszához ért. Azt is leszögezte, küszöbön áll az utolsó nagy létszámú gyermekotthonok megszüntetése is.

Az a cél, hogy valamennyi, a gyermekközpontban ellátott gyermek a számára megfelelő, színvonalas ellátáshoz jusson. A kiváltásra kerülő gyermekközpont helyett ezért valamennyi ellátási helyszínen új, a korszerű szakmai elvárásoknak megfelelő gyermekotthoni infrastruktúra jön létre. Az államtitkár rámutatott, a kiváltás nem jelentheti az ellátási színvonal csökkenését, az új helyszíneken meglevő férőhelyek mellett a fejlesztés során új férőhelyek jönnek létre, ami az elhelyezési feltételekben is fejlődést és minőségi javulást jelent.

Az országban száznegyven helyszínen mintegy tízmilliárd forintból újultak meg szociális és gyermekvédelmi intézmények, illetve végeztek el energetikai korszerűsítést. A Zala megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Zalaegerszegi Gyermekotthona épületének komplex energetikai felújítására például százmillió forintot fordítottak.

A kormány célja 2010 óta, hogy minél több, az állam gondoskodására szoruló gyermek élhessen családi környezetben, ezért erősítik meg a nevelőszülői rendszert. Egy tavaly év végén elfogadott jogszabály alapján 2020 január 1-jétől bevezetik a nevelőszülői gyedet a kétévesnél fiatalabb gyermeket nevelők esetében.