Belföld

Bene bizalmas jelentést kért a felelősökről

Az elsőrendű vádlott Bene László volt országos rendőrfőkapitányra vonatkozó vádpontok tárgyalásával folytatódott tegnap a Fővárosi Törvényszéken a 2006. őszi rendőri mulasztások miatt indult büntetőeljárás.

Benét az ügyészség elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolja azért, mert a 2006. szeptember 18-i MTV-székház-ostromnál történtek miatt indult belső vizsgálat alapján nem kezdeményezett felelősségrevonásokat. A volt főparancsnok korábban tagadta bűnösségét, és kijelentette, számos intézkedést hozott, sőt a jelentést a szakminisztériumnak és az ügyészségnek is megküldte, csakhogy válasz egyiktől sem érkezett.

Tegnap a bíróság tanúként hallgatta meg az akkoriban az ORFK fegyelmi osztályán dolgozó Árvai László rendőr alezredest, akit Bene arra kért fel, hogy elemezze az eseményekről készült Ignácz-jelentést, és állapítsa meg, milyen jogsértések és fegyelemsértések merülhettek fel egyes rendőri vezetők ellen. Árvai elmondta, a főkapitány „bizalmas jelentés” elkészítésére utasította, az anyagot személyesen Benének kellett átadnia. A megbízásról senkinek sem beszélhetett.

A tárgyaláson kisebb vita alakult ki arról, hogy Árvai végül valóban a főkapitánynak vagy a titkárság vezetőjének adta-e oda a dokumentumot, de a röviden felszólaló Bene közölte, ha a titkárságon adta a kezébe valakinek, az olyan lett volna, mintha személyesen kapja meg. A tárgyaláson felolvasott, korábban titkos jelentés egyébként valóban felvetett felelősségi kérdéseket: Mittó Gáborral, a Szabadság tér helyszínparancsnokával szemben büntetőjogi, míg Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány esetében fegyelmi vétség elkövetésének lehetőségét. Ennek ellenére akkoriban Gergényi ellen semmilyen eljárás nem indult, Mittó pedig fenyítéssel megúszta. A tanú nem tudott arra a kérdésre válaszolni, miért állt meg ezen a szinten a felelősségre vonás.