Belföld

Belharc a bútorok körül

Korábban az Emmi visszásságokat tárt fel a Pető Intézetben, például több, a mozgássérült gyerekek számára készült berendezési tárgyat elloptak – Hadházy Ákos ismét felsült

Bár Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő azt állítja, hogy egy, a Pető Intézetet is érintő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapesti Műszaki Egyetem közt „nehezen megmagyarázható” pénzmozgást sikerült feltárnia, valójában egy egyetemi belharc eredménye az, hogy a mozgássérült gyerekek bútorai nem készültek el állami támogatásból.

„Fiktív szerződéssel kapott 3,6 millió forintot a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője Barta-Eke Gyulától, a BME korábbi kancellárjától, amely összeg a Pető intézetes gyerekek bútorainak árából való” – ezt állította a héten Hadházy Ákos. Szerinte Palkovics László korábbi oktatási államtitkár, jelenlegi innovációs miniszter tudott erről az utalásról, ezért a képviselő választ vár többek között arra, hogy ő adott-e utasítást a megbízásra.

Egy, az ügyet ismerő Emmi-forrásunk emlékeztetett, 2014-ben a Pető András Nevelőképző és Nevelőintézet állami fenntartásba került, és felmentették az intézetet vezető Schaffhauser Franz rektort. Ezután a fenntartó számos visszásságot tárt fel, így például azt, hogy több, a mozgássérült gyermekek számára tervezett bútort elloptak, sok pedig rendkívül elavult állapotban volt. Ezért az Emmi-ben döntés született arról, hogy tízmillió forintot biztosítanak a BME számára a konduktív pedagógiában használt fejlesztő-bútorok tervezésére és elkészítésére, az erről szóló szerződés megkötése és a forrás átutalása meg is történt. A kancellár döntött úgy, hogy Schaffhauser korábbi rektort, gyógypedagógust bízza meg azzal, segítsen a BME gépészmérnöki karán, az ipari termék- és formatervező szakon tanuló hallgatóknak a bútorok tervezésében. Az egyetem meg is kötött Schaffhauserrel egy fél évre szóló szerződést, 3,6 millió forintról. Ez az a lépés, amit Czigány Tibor, a kar dékánja sérelmezett, mondván, Barta-Eke Gyula a feje felett döntött. Forrásunk szerint a dékán jelezte, ők nem kérnek az egyetem számára biztosított tízmillió forintos összegből, ugyanakkor néhány bútort ennek ellenére, ellenszolgáltatás nélkül megterveztek.

Tavaly az ügy fejleményeként névtelen levelet kapott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelyben az állt, az érintettek az elvégzett munkájukért nem kaptak fizetést, ezért vizsgálatot kérnek. Ezt követően a kancellár levelet írt a BME gépészmérnöki karán dolgozó oktatóknak, hangsúlyozva: az egyetem mindenkinek kifizeti a munkáját, de Czigány Tibor korábban azt jelezte, hogy erre nem tartanak igényt. Érdekes módon ezután senki nem jelentkezett fizetésért, így a tízmilliós támogatást az egyetem visszautalta az Emminek.


Többszörösen megcáfolt álhírek

„Ön továbbra sem tud leszokni a korábbi többször cáfolt álhírek ismételgetéséről. Hiába írja le újra és újra valótlan állításait, azok ettől nem lesznek igazak” – írta a független Szabó Tímeának adott írásbeli válaszában Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára annak kapcsán, hogy az ellenzéki képviselő felvetette: a Pető Intézet ingatlanjait eladták volna kormányközeli üzletembereknek, akik wellness szállodát vagy VIP-garázst akartak építeni. „Rosszindulatú híreszteléseit a leghatározottabban visszautasítom” – szögezte le Rétvári, hozzátéve, a Pető András Főiskola és a Semmelweis Egyetem tavalyi integrációjának írásban rögzített alapelve volt, hogy mind a személyi állományt, mind a feladatköröket és a szolgáltatásokat átveszi, megtartja a SOTE. (KD)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom