Belföld

Befogadja a SOTE a Pető Intézetet

A konduktorokkal is leegyeztették az integráció részleteit, amely már augusztusban hatályosulhat a humánminisztérium szerint

Az érintett intézmények szenátusai rábólintottak, így eldőlt: a Pető András Főiskola a Semmelweis Egyetembe olvad – értesültünk. Az integráció nem érinti a felvételizőket.

Pető-Intézet
Az egyesülés növeli az intézmény nemzetközi tekintélyét is (Fotó: Hegedüs Róbert)

Az ellátás és a gazdálkodás hatékonyabbá tételével, a rehabilitációs kapacitások minőségi és eredményességi erősítésével indokolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2014 óta állami fenntartásban működő Pető András Főiskola integrációját a Semmelweis Egyetemmel (SOTE). Rétvári Bence államtitkár ellenzéki írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában tudatta: a lépéssel növelhetik mindkét intézmény nemzetközi hírnevét, továbbá a hallgatói létszámot is.

A törvény szerint felsőoktatási intézmény átalakulására vonatkozó döntés február 1-jével vagy augusztus 1-jével hatályosulhat, az integráció időpontja ezen határidőhöz igazodik. Az átalakulás koncepcióját megismerhette már mind a Közalkalmazotti Tanács, mind az egyéb szakmai területek, a HÖK pedig tájékoztatta a hallgatókat, s a változások részleteit mostanra mindkét intézmény szenátusa megtárgyalta és támogatta. „A határozat alapját képező előterjesztés tartalmazza az intézményi átalakulás részletes koncepcióját” – részletezte az államtitkár, egyértelműsítve: „az átalakulás a főiskolának az egyetem szervezetébe történő beolvadásával történik meg.” Ezt követően a SOTE-n belül önálló Pető András Kart és Konduktív Pedagógiai Központot hoznak létre. A főiskola szervezeti egységei, így a nemzetközi intézet, a felnőtt ambulancia, valamint a gyakorló köznevelési intézmények mind az egyetem keretein belül folytathatják tevékenységüket. Az átalakulás a felvételizőket nem érinti, ahogy az eddig folytatott jövedelemtermelő szolgáltatásokat sem, ezek bevételei továbbra is a főiskola működésére, az alapellátás és az oktatás színvonalának növelésére fordíthatók. Rétvári ennek kapcsán úgy tájékoztatott, az érintett konduktorokkal is konzultáltak a beolvadás részleteiről. Folytatódik a korábban lapunknak nyilatkozó Mihályi Máté kancellár által elkezdett, úgynevezett decentralizációs projekt is, amelynek célja, minél több vidéki vagy térségi ellátásra szoruló ember hozzájusson a konduktív pedagógiai ellátáshoz. Ez nem kiszervezés, mivel minden esetben a főiskola keretein belül történik meg az ellátás – mutatott rá Rétvári, aki utalt arra, a kormány a Pető Intézet állami támogatását 2015 és 2017 között, 1231 millióról 1492 millió forintra emelte, ez az elkötelezett támogatás az intézményi integráció után sem fog változni.

Ami a 2014 előtti időszakot illeti, annak „árnyéka” máig rávetül a működésre. Lapunk elsőként számolt be nemrég arról, hogy a rendőrség nyomozást indított nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a főiskola kancellárja által az előző vezetési időszakot érintő ügyekben tett feljelentés nyomán. A vizsgálat részeként a nyomozó hatóság még februárban lefoglalta a főiskola helyiségében a feljelentés alapjául szolgáló eredeti iratokat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom