Belföld

Balsai szerint jogszerűtlen volt a fellépés

Gyurcsány állt a parancsnoki harcállásponton

Indokolatlan és aránytalan volt a rendőrség fellépése 2006. október 23-án – mondta el a bíróságon Balsai István alkotmánybíró, korábbi országgyűlési képviselő, az eseményekről jelentést készítő volt miniszterelnöki megbízott a rendőri vezetők perének tegnapi tárgyalásán.

Kiss Károly hadbíró kérdéseire válaszolva Balsai beszámolt vizsgálataik körülményeiről és egyes főbb megállapításokról, többek között a katonai bűncselekmények elkövetésének gyanújáról. A jelentés szerint a tömegoszlató rendőröknek jelentést kellett volna készíteniük a kényszerítőeszközök használatáról, ám ez elmaradt. A parancsnokok pedig elmulasztották ezek számonkérését, és nem akadályozták meg a különböző eszközök, így például a gumilövedékek indokolatlan használatát. Balsai szerint számos képfelvétel bizonyítja, hogy a rendőrök szemmagasságban, célzottan adtak le lövéseket, és csoportosan tepertek le embereket. A parancsnokoknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy az így megvalósított tömegoszlatás bűncselekmény elkövetését veti fel – szögezte le a bíróság előtt a volt miniszterelnöki megbízott. Bár az általa vezetett vizsgálócsoport nem tudta beszerezni a rendőri mobiltelefonok cellainformációit, Balsai elképzelhetetlennek nevezte, hogy nem zajlottak parancsnoki-beosztotti telefonbeszélgetések az eszközök bevetéséről.

A miniszterelnöki megbízott Gyur-csány Ferenc akkori kormányfő felelőssége kapcsán elmondta, erről nincs a kezükben konkrét adat, de példaként említette Gyurcsány egyik akkori kijelentését, amelyben arról beszél, hogy ott áll a „parancsnoki harcállásponton”. Balsai a vádlottak védőinek kérdésére elfogulatlannak nevezte magát, és egyértelműsítette, hogy jogszerűtlennek találták a rendőri fellépést. A per a jövő héten folytatódik. Gyurcsány Ferencet március 10-én hallgatja meg a bíróság.