Belföld

Balos káderpolitika Salgótarjánban

Még mindig tart a költségvetési csalás miatt folytatott nyomozás a Stécénél

Milliárdos hiány, vagyonfelélés, részvétel a költségvetési csalással gyanúsított Stécé vezetésében, büntetett előéletű, illetve büntetőeljárás hatálya alatt lévő személyek fontos tisztségbe emelése jelenti a baloldali ajánlólevelet a salgótarjániaknak a február 28-i időközi polgármester- választáson.

„A konkrét ügyben nem kívánunk információt megosztani a nyilvánossággal” – ezt válaszolta lapunk megkeresésére az adóhatóság, amikor arról érdeklődtünk, miként áll és mi a határideje a Salgótarjáni Barátok Torna Club (SBTC) pénzfelhasználása kapcsán költségvetési csalás megalapozott gyanújával elrendelt nyomozásnak. A patinás futballklub, a Stécé a város csapata, az önkormányzat jelentős támogatását élvezi, s a klubvezetésnek tagja Salgótarján egyik alpolgármestere, Dániel Zoltán is. A baloldal ugyan nem őt, hanem egy másik alpolgármestert, Fekete Zsoltot indítja a február 28-i időközi polgármester-választáson, amelynek eredményére bizonnyal hatással lenne, ha önkormányzati tisztségviselők felelőssége is felmerülne az eljárásban.

A nyomozás ugyanis nem csupán a Szojka-stadion szomszédságában lévő dolinkai pálya „elmaradt” füvesítése ügyében folyik, amelyre a Stécé 28 millió forint TAO-pénzt kapott. A feljelentés egy önkormányzati ügyletre is kiterjed. A már említett dolinkai sportpályát az önkormányzat korábban egy forintért adta el az önkormányzat tulajdonában lévő Salgó Vagyon Kft.-nek. Tavaly viszont az egy forintért eladott pályát 28 millió forintért visszacserélte az önkormányzat, s saját vagyonából három ingatlant átadott a Salgó Vagyon Kft.-nek.

Nem az ennek kapcsán felmerülő esetleges vagyonvesztés az egyetlen ügy, amely a szocialista városvezetés tevékenységével összefüggésben a nyomozó hatóságok látóterébe került. Mint megírtuk, a Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület ügyei­ben az adóhatóság jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt jelenleg is eljárást folytat a kazári székhelyű, az MSZP-hez sok szálon kötődő közhasznú egyesület pályázati pénzeinek felhasználása ügyében. Tavaly nyáron a salgótarjáni szocialista városvezetés az egyesület korábbi elnökét, az egykori kazári MSZP-s polgármestert, Molnár Katalint bízta meg a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezetésével. Ez az önkormányzati cég foglalkozik az ökoturisztikai fejlesztésekkel.

Még ennél is megdöbbentőbb lépés volt a várost vezető MSZP-től, amikor a polgármesteri kabinet vezetésével s a salgótarjáni fejlesztésekre szolgáló közpénzek koordinációjával a korábban sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Karakasev Annát bízták meg. Igaz, a bíróság Karakasevet mentesítette a büntetett előélet hátrányos következményeitől, ami elhárította a jogi akadályt a fontos tisztség betöltésétől, az erkölcsi pedig nem játszott szerepet az ügyben.

Igaz, a salgótarjáni szocialistáknál az ilyen típusú személyi kérdések nem tekinthetők kuriózumnak, hiszen a Salgótarjáni Városfejlesztő Kft. felügyelői bizottságába például olyan embert, Fürjész Lászlót delegálták, akit a Háromkő Takarékszövetkezet ügyében hűtlen kezelésért, sikkasztásért és a számviteli rend megsértéséért ítéltek el. Boldvai Lászlót, az MSZP egykori pénztárnokát havi több százezer forintért alkalmazták tanácsadóként, ahol a szocialista városvezetés tavaly csaknem egymilliárd forintos hiányt hozott össze.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom