Belföld

Baloldal és a keleti nyitás politikája

Oroszország, Kína és India "nagy jövő előtt áll(tak)"

Kormányzása idején igyekezett szoros kapcsolatokat ápolni a baloldal a keleti hatalmakkal. Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is több látogatást tett Indiában, Kínában vagy épp Oroszországban. A "nagy jövő előtt álló" hatalmak előtt megnyílt a kapu, követendő példaként állított országokkal azonban ma már nem lehet a versenyképesség kontextusában szólni - a nemzetközi és ellenzéki sajtó felháborodása nélkül.

Baloldal és a keleti nyitás politikája

2003 a váltás éve volt a magyar külpolitika életében. Az akkor regnáló szocialista kormány komoly lépéseket tett az ázsiai kapcsolatok felértékelése érdekében. A célt az ország "nagy jövő előtt álló" keleti hatalmakkal való diplomáciai viszonyainak uniós kapcsolatok szintjére emelése testesítette meg. 

Gyurcsány India_lead
.


Már nem "keletről jön a fény"?

A hazai és a nemzetközi sajtó egy része az elmúlt időszak kiemelt témájává tette Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédét. A miniszterelnök az államszervezés kérdésére térve kiemelte, versenyfutás zajlik ma a világban, hogyan tehetnék az országok nemzetüket, közösségüket eredményessebbé. A kormányfő kiemelte, nemzetközi elemzések sztárjai keleten találhatók, mint Szingapúr, Oroszország, Kína, India vagy épp Törökország.

A beszéd kritizált eleme a versenyképesség aspektusában merült fel, de úgy tűnik a "nagy jövő előtt álló országok" felismerése csak a 2002-es baloldali hatalomátvétel idején volt divat.

 
 

 

Forrás: Hetek.hu, Origo.hu, Index.hu, Nepszava.hu