Belföld

Balaton vagy tenger?

Ezért érdemes itthon nyaralni

A pihenni vágyó magyar emberek számára állandó fejtörést okoz, hogy nyári szabadságukat a Balatonnál vagy egy közeli tengerparton töltsék el. Az ellenérdekelt üzleti körök hol finomabban, hol keményebben próbálják lebeszélni a magyarokat arról, hogy az üdülésre szánt összeggel a külföldi szálláshelyeket „támogassák”. Dr. Balázs Árpád Siófok polgármesterével arról beszélgettünk, miért érdemes inkább a magyar tengert választani. A nyár fővárosának első embere szerint nagy tévedés azt gondolni, hogy anyagilag jobban megéri például Horvátországba látogatni. A polgármester elárulta, Siófokon és a Balaton más városaiban is számos kulturális, sport és gasztronómiai programmal várják a pihenni vágyó hazai és külföldi turistákat.

Siófok 2.

Balaton vagy tenger?

A Balaton a magyar tenger. Amikor a XIX. század végén Siófok fejlesztése nemzeti üggyé vált, egy modern "tengeri fürdő" megépítése volt a cél, amely felveheti a versenyt az akkori és a mostani divatos tengerpartokkal. Ezért a mi célunk egyértelműen az, hogy a magyar embereket itthon tartsuk, és ha már pihenésre áldoznak, akkor azt Magyarországon tegyék. Nekünk a tenger a Balaton!

Mégis azt érezhetjük, sokan érdekeltek abban, hogy ne a magyar tengerre menjenek nyaralni az emberek. Minden évben „bedobnak” vélt vagy valós dolgokat az elrettentésre. A Balatonon legutóbb a Magyar Úszás Napja volt ilyen elrettentő példa...

A Balaton éppen reneszánszát éli. Ár- érték arányban magasan jobb a környező országok tengerpartjainál. Környezeti állapota kiváló. Sokat segített a Széchenyi kártya bevezetése, amivel a hazai turizmust kívánta támogatni a kormányzat. Természetes, hogy a versenytársak is szeretnének ehhez a jövedelemhez hozzájutni. Ezért indult példátlan lejárató kampány a Balaton ellen. A vízminőség egyszerűen nem jó, hanem kiváló. Az aknamentesítése a tónak a második világháború után megtörtént. A hírek a szezon elejére időzítve kampányszerűen jelentek meg. Nem állítom, hogy a fejemben nem fordulnak meg összeesküvés elméletek. Mindenesetre jó időben megtelnek a strandjaink. Meg kell nézni a nyári szezonokat; százezrek tanúsítják, hogy itt jobb, mint a környező országok tengerpartjain.

Siófok 5.