Belföld

Bakondi: Aktivizálódtak a Soros-szervezetek

„Míg nyugati vélemények szerint a szolidaritás egyetlen értékmérője a kvóta elfogadása, a kelet-közép-európai országok álláspontja az, hogy ennél tágabb értelmezés szükséges”

Sorsdöntő lesz az idei év biztonsági szempontból – jelentette ki Bakondi György tegnapi tájékoztatóján, a 2017-es hazai és európai migrációs helyzet, valamint a 2018-ban várható fejlemények kapcsán.

határőrizet 20180106
Idén is marad a szigorú határőrizet (Fotó: Varga Imre)

A kormány 2018-ban is meg akarja őrizni Magyarországot Európa egyik legbiztonságosabb országának, szigorú határőrizetet kíván fenntartani, és jelentősen támogatja a fejlesztéseket a rendőrségnél, a honvédségnél, valamint a terrorelhárításnál – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György rámutatott: 2017-ben Magyarországon javuló, Európa-szerte azonban romló belbiztonsági helyzet volt a jellemző. Megemlítette a köztörvényes bűncselekmények növekvő számát, a terrorcselekményeket, továbbá, hogy az emberek szubjektív biztonságérzete drasztikusan romlott. Bakondi szerint az integrációs álom, a Willkommenskultur helyett a nyugat-európai országokban is párhuzamos társadalmak épültek ki, és a belbiztonsági helyzet tovább romlott. Úgy vélekedett, a Soros-szervezetek erőteljesen aktivizálódtak, esetükben a nyílt politikai szerepvállalás volt jellemző, és George Soros megjelent a politikai küzdőtéren. Magyarország politikai-jogi támadások kereszttüzében állt – mutatott rá a főtanácsadó, ugyanakkor leszögezte: a magyar intézkedések összhangban voltak az EU jogszabályaival, alapszerződésével, emellett nemzetközi aktivitásunk is célszerű és hiteles volt.

Kitért arra is, hogy tavaly a szolidaritás „furcsa” értelmezését tapasztalhattuk több hullámban. Míg nyugati vélemények szerint a szolidaritás egyetlen értékmérője a kvóta elfogadása, a kelet-közép-európai országok álláspontja az, hogy ennél tágabb értelmezés szükséges – hívta fel a figyelmet. Bakondi György megemlítette a nemzeti konzultációt, amelynek kapcsán azt mondta: a tapasztalatokat „szívesen figyelmébe ajánljuk” a nyugat-európai partnereinknek. Markáns, demokratikusan megkérdőjelezhetetlen és a közvélemény-kutatásnál súlyosabb véleménynyilvánításról van szó, amely segíti és kötelezi a magyar kormányt arra, hogy folytassa a migrációval kapcsolatos politikáját – fogalmazott. Egyben figyelmeztetett, hogy Brüsszelben nyárra el akarják fogadni az új, felső határ nélküli kvótát. A főtanácsadó leszögezte: ha megvalósul a Soros-terv, Európa megváltozik, tovább romlik a biztonsági helyzet, s növekszik a terrorcselekmények, bűncselekmények száma is. Emlékeztetett, hogy hamarosan a kormány elé kerül egy olyan akcióterv, amellyel megakadályozható a Soros-terv végrehajtása.

A tájékoztatón az illegális határátlépéssel kapcsolatos adatok is elhangzottak. Összesen 3397 menekültkérelmet nyújtottak be Magyarországon, 1291-en kaptak valamilyen védelmet. Menekültstátuszban százhat ember részesült, száznegyvenegy embercsempész ellen indítottak eljárást a hatóságok.