Belföld

Az orvoselvándorlás után már a nővérhiány a nagyobb probléma

Svébis Mihály lett a kórházszövetség új elnöke

Több türelmet és toleranciát kér a lakosságtól Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség új elnöke, aki lapunknak beszélt arról is, hogy ápolók ezrei hiányoznak az egészségügyből.

Svébis Mihály 20160304
Svébis Mihály (Fotó: MH)

Van olyan országrész, ahol kritikus, húsz-huszonöt százalékos a nővér­hiány, ezért jelenleg a legnagyobb problémát már nem az orvoselvándorlás jelenti az egészségügyben – nyilatkozta lapunknak Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) frissen megválasztott elnöke, akit a ma folytatódó, siófoki szakmai kongresszus legfontosabb témáiról is kérdeztünk. Hangsúlyozta, több ezer nővérre lenne szükség, azért is, mert a jelenleg dolgozó ápolók nagy része nyugdíjkorhatár előtt áll, így kritikussá válhat a helyzet, amikor ők is kilépnek a munkából. Egy korábbi, sajtóban elterjedt felvetésről – amely szerint olyan szakápolókat képeznének, akik egyes orvosi feladatokat is elvégezhetnének – azt nyilatkozta, nagyon jó iránynak tartja, hogy átvegyük a nyugati modellt, ám előbb az alapvető emberi erőforráshiányt kell megoldani, s csak az­után következhet a speciális szakképzés kialakítása.

Az MKSZ kiadta a kongresszus idején szokásos állásfoglalását is, amelyben kijelentik, az egészségügy helyzetének javulásához a „társadalom részéről fokozott áldozatvállalás szükséges”. Svébis Mihály szerint ez annyit jelent, hogy a lakosságtól több toleranciát remélnek, hiszen „nagyon nehéz körülmények között dolgoznak a kollégák”, tehát elsősorban türelmet kérnek ahhoz, ha a finanszírozási gondok miatt egyes ellátások csúsznak, vagy ha a beteg jelzése után nem tud az egyébként huszonöt-harminc betegre felügyelő nővér azonnal rendelkezésre állni.

A tisztújítással kapcsolatban az új elnök megfogalmazta, az elnökség előző tagjait jóformán teljes egészében újraválasztották, csupán három új, ám rendkívül felkészült kolléga csatlakozott. Így „az eddig elvégzett munka folytonossága megmarad”. Hozzáfűzte, rengeteg a probléma, így azokon állandóan van mit javítani, az MKSZ pedig továbbra is elsősorban szakmai munkát kíván végezni, az érdek-képviseleti feladatok csak ezek után következhetnek.

Svébis Mihály helyetteseinek a korábbi elnököt, Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját és Ficzere Andreát, az Uzsoki Utcai Kórház vezetőjét választották.