Belföld

„Az iskolapadból kerültem be Terézvárosban a fiúk közé”

Budapesti Mozaik. Gyurcsány kormányzati negyede a városrész szégyenfoltja – állítja Hassay Zsófia

Terézváros az ország, a főváros kulturális szíve, de a zöldfelületeket illetően ínséget szenved, ezért a Nyugati Liget projekt óriási jelentőséggel bírna a főváros és a hatodik kerület számára – mondta lapunknak adott interjúban Hassay Zsófia. Terézváros fideszes polgármestere hangsúlyozta, amíg korábban az ingatlanpanamáiról volt híres a hatodik kerület, ma példaértékű, takarékos és átlátható gazdálkodást folytat.

hassay
„A kerület Budapest tüdejévé válhat” (Fotó: MH)

– A magyar közélet nem arról ismert, hogy sok nő választaná a politikai pályát. Miért nincsenek többen a politikában?

– A gyakorlati élet felől közelítve úgy gondolom, bár a helyi és az országos politika alapvetően különböző igénybevétellel jár, azonban mindkét szintre jellemző, hogy a feladatok ellátása rendkívül időigényes, teljesítésük olykor huszonnégy órás munkával, nehezen tervezhető időbeosztással jár. Főként ez utóbbit nem könnyű összeegyeztetni a hagyományos női szerepekkel. Ugyanakkor pályafutásom két évtizede alatt személy szerint én csak előnyét láttam a politikai pályának. Pedig, ahogyan az előző, a mostani ciklusban is az egyetlen női polgármester vagyok Budapesten. Sőt, hogy még egy „rekordot” említsek, 1998 és 2002 között én voltam a legfiatalabb női alpolgármester, szinte az iskolapadból kerültem be a „fiúk közé”.

– Mit gondol, szükség lenne női kvótára?

– Nem feltétlenül, de vannak olyan előnyös női tulajdonságok, amelyek jól kamatoztathatók a közéletben. Így a nők megfontoltsága, empátiája, nagyobb kompromisszumkészsége a vitás helyzetekben.

– Terézvárost érintő változás lesz, ha – mint azt Tarlós István főpolgármester a nyáron közölte – elbontják a Nyugati téri felüljárót, amelynek már a tervei is elkészültek. Mikor születhet döntés a bontásról?

– Ha ez egy csupán az esztétikum felől megközelíthető kérdés lenne, ismerve az emberek véleményét, valószínűleg azonnal megkezdődhetne a Nagykörutat elcsúfító, amortizálódott Nyugati téri felüljáró bontása. A helyzet azonban ennél bonyolultabb. A bontásra csak akkor kerülhet sor, ha fogalomtechnikailag biztosítható a zavartalan közlekedés, hiszen naponta félmillió ember halad át gyalog a Nyugati téren vagy tömegközlekedéssel, autóval.

– Tavaly év elején jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a Liget Projekt kiegészül egy Nyugati Liget projekttel, amelynek részeként újjáépíthetnék a pályaudvart, és akár egymillió új fát ültethetnének a felszabadított területre. Hol tartanak az előkészületek?

– A Nyugati Liget, más néven Podmaniczky park létesítésének tervét a terézvárosi önkormányzat örömmel fogadta és támogatja. Miniszter úrral a nyár folyamán egyeztettünk is a projektről. A Gyurcsány-kormány dicstelen véget ért, soha meg nem valósuló – nem mellékesen csupán a tervezési szakaszban sok mil­liárd forintot felemésztő – kormányzati negyed területe évtizedek óta a főváros és a városrész szégyenfoltjaként éktelenkedik. A huszonöt hektáros zöldterület nem csak a környéken lakók életminőségét javítaná, de a Városligettel együtt második ligetként egész Budapest tüdejévé válhatna. A park óvatos becslések szerint is négyszázmilliárd forinttal növelné a terézvárosi ingatlanok értékét. A kormányzati beruházás óriá­si jelentőséggel bírna a főváros és a hatodik kerület számára. Terézváros az ország, a főváros kulturális szíve, de a zöldfelületeket illetően ínséget szenved.

– Erzsébetvárosban komoly probléma, hogy bulinegyedként működik, most intézkedéssorozatot terveznek az állapotok javítása érdekében. Terézvárost milyen mértékben érinti a jelenség?

– Tökéletes csend és madárcsicsergés a szomszédságunkban tervezett intézkedéssorozat megvalósulása után sem lesz, de nem lehet összehasonlítani a két kerületben uralkodó állapotokat. Terézvárosban is nagyon sok vendéglátóhely működik, de ezek többsége kulturált étterem, kisvendéglő. Az itt élők nyugalmának érdekében évekkel ezelőtt képviselő-testületünk Budapest legszigorúbb csendrendeletét fogadta el és léptette életbe. Ez többek között kimondja, ha a vendéglátóipari egység működéséből adódó zaj, lárma zavarja a lakókat, a tulajdonosok többsége kezdeményezheti az eltérő nyitvatartási engedély visszavonását. A vendéglátósok tiszteletben tartják a rendelkezést, az önkormányzat a lakók érdekében mindig felhívja a figyelmüket, hogy az utcán, üzleteik környékén is tartsanak rendet. Természetesen az önkormányzat lakossági bejelentések nélkül is, a hétvégi és éjszakai órákat is beleértve, rendszeresen ellenőrzi a szórakozóhelyek működését. De a rendezett viszonyok fenntartásában, különösen a közterületeken fontos szerepe van a rendőrségnek is, amelynek a kerületek közül mi adjuk a legtöbb támogatást. Nálunk például a rendőrséggel közösen a huszonnégy órás önkormányzati rendészet is őrzi utcáink nyugalmát. Emellett a takarításra is kiemelt figyelmet fordítunk.

– A napokban Tarlós István bejelentette, hogy ügydöntő népszavazást kezdeményez a Római-parti mobil gát ügyében. Mit szól a lépéshez?

– Főpolgármester úr szívügyének tartja a Római-part árvízvédelmének megoldását. A mobil gát esetében komoly tanulmányok készültek, a védmű építésének gondos előkészítése is megtörtént. A nyomvonalakról a hosszú évek óta folyó polémia mára parttalanná vált. Végre dűlőre kellene jutni, hogy megkezdődjön az a munka, amelynek köszönhetően az ott élők élete, tulajdona árvíz esetén is biztonságba kerül.
– Jövőre országgyűlési választás lesz. Mennyire kell részt vennie kerületi polgármesterként a kampányban?
– Nem mindegy egy kerület vezetésének, hogy támogatja-e a kormány és az országgyűlési képviselő a lakosság érdekében végzett munkájában. Az intézkedések ugyanis egymásra épülnek, egymást erősítik. Gondoljunk csak arra, hogy a jelenlegi kabinet az ország önkormányzatait kimentette a korábban rájuk kényszerített adósságspirálból.

– Mire a legbüszkébb a ke­rü­letben?

– Arra az útra, amelyet az elmúlt hét évben Terézváros megtett. Hogy nemcsak felszámoltuk az előző szocialista-szabad demokrata többségű képviselő-testület vagyonvesztő politikája miatti károkat, de kiszámítható fejlődési pályára állítottuk a kerületet. Amíg korábban az ingatlanpanamáiról volt híres Terézváros – hiszen áron alul és pályáztatás nélkül értékesítettek többek között számos Andrássy úti ingatlant –, ma példaértékű, takarékos és átlátható gazdálkodást folytat. Mostanra elődeink törvénytelen ügyeiben indult perek egy része is eredményt hozott. Például az idén januárban első fokon elítélték azokat a volt MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati képviselőket, akik részt vettek az Andrássy út 3. és 47. szám alatti ingatlan elkótyavetyélésében. Több százmillió forintot szereztünk vissza az elherdált vagyonból. Amikor 2010-ben polgármester lettem, csaknem kétmilliárd forintos adósságot örököltem az előző kerületvezetéstől, amely még a béreket is többféle hitelből fizette. Ezzel szemben ma olyan komoly fejlesztési forrással, tartalékkal rendelkezünk, hogy a Hunyadi téri vásárcsarnok teljes körű rekonstrukcióját – amely csaknem négymilliárdos beruházás –, az eredeti piac funkciót megtartva, el tudjuk végezni. Erre korábban nem volt példa. Jelenleg a munka kellős közepén vagyunk, s terveink szerint két év múlva eredeti szépségében, megújított, 21. századi követelményeknek eleget tevő belső térrel adhatjuk át a terézvárosiaknak a műemlék épületet. Nem hagyható ki az elért eredmények sorából az egészségügy intézményeinek megkezdett kétéves felújítási programja sem. Büszke vagyok arra az egymásra épülő, nemcsak rászorultsági, de értékalapot követő támogatási rendszerre is, amelyet a kerületben élők életminőségének javítására hoztunk létre. Arra, hogy a pénzügyi alapot megteremtve újabb és újabb juttatásokat vezethetünk be. A fűtéstámogatástól a lakásfelújításig, a társasházak felújítási programján túl a tehetségek kibontakoztatását segítő ösztöndíjakig, pályázat útján elnyerhető támogatásokat nyújtunk. Hozzájárulunk a gyermekvállalással, a gyermekek óvodáztatásával, iskoláztatásával járó kiadásokhoz, minden évben megajándékozzuk a szépkorúakat.Három dolog, amit nem tudtunk róla

– A hobbim a fotózás, szenvedélyes fényképész vagyok.
– Sokak szerint mazochista vagyok, mert az összes beérkező e-mailt magam kezelem.
– Ötéves mandátumot kaptam a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa magyar delegációjába, s ez nemzetközi terepe a munkámnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom