Belföld

Az elnyomott igazság évtizedei

Boross Péter: A haza szellemileg még nem egészséges, de a levegő már tisztább

A huszadik század a magyar tragédia százada, egyben a második világháború után a Szovjetunióba hurcolt magyarok tragédiájáé, akik közül sokak nyughelye sem ismert – mondta Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, volt kormányfő.

Boross Péter 20150427
Boross Péter (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Jubileumi találkozót tartott szombaton a huszonöt évvel ezelőtt alakult, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész). A siófoki rendezvényen felszólalt Boross Péter volt miniszterelnök is, aki elmondta: a Tria­non utáni nemzedékbe mélyen beleégett a két világháború közötti fő gondolat, a revízió eszméje, ebben akkor egységes volt az ország. Egy egész generáció készült arra, hogy visszaszerezze az elcsatolt területeket. A volt kormányfő szerint a Szovjetunóba hurcolt politikai elítéltek és kényszermunkások áldozata ezzel függ össze. „A kort és azt a nemzedéket évtizedeken át gyalázó történetírás elnyomja az igazságot. A haza szellemileg még nem egészséges, de a levegő már tisztább, küzdeni kell azért, hogy az igaz szó igazságot jelentsen” – fogalmazott.

Boross Péter a jelenlévők között külön köszöntötte az idén századik évébe lépett vitéz békei Koós Ottó alezredest, aki 1944 és 1955 között volt politikai elítélt a Szovjetunióban, majd azt követően hat évre Magyarországon is bebörtönözték. A veterán tisztet levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök is, aki azt írta: Koós Ottó életével példát mutat a katonai akadémia mai növendékeinek és minden magyarnak.

Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára arról beszélt, a Szorakész tagjai életükkel győzték le a kommunizmust azzal, hogy bár a diktatúra ketté akarta törni életüket, azt nem hagyták. Sem bűnösek, sem hibásak nem voltak egy elveszett háborúért – tette hozzá. Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja Szolzsenyicinnek a Gulagról írt művét idézve a kommunizmust értelmetlen, hazug, és az erőszakra alapozott rezsimnek nevezte. A magyar tragédia hátterében mindig ott állt a kommunizmus, a marxizmus, a szocializmus, a bizottság feladata, hogy visszaszerezze a múltat, hogy ki tudjunk bújni a marxista hazugságok hálójából – mondta.