Belföld

„Az ellenfelem és a mögötte állók nem Józsefvárossal foglalkoznak”

Győri Péter volt SZDSZ-es politikussal szemben, ha rajtam múlik, a VIII. kerületből nem lesz újra drog- és hajléktalantanya, és migránsokat sem fogunk önkormányzati lakásokba költöztetni – mondta lapunknak Sára Botond, a Fidesz–KDNP helyi polgármesterjelö

Két dolgot mindenképpen rendbe kell tenni a hajléktalanhelyzet megoldásához, ebből az egyik a megfelelő szabályozás, a másik az ellátóhelyek működése – mondta lapunknak Sára Botond, aki hat éve Józsefváros alpolgármestere, július 8-án pedig a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul Kocsis Máté korábbi kerületvezető székéért. Szerinte ellenfelei országos ügyként kezelik ezt a választást és továbbra is az a téma, hogy összefogjanak vagy sem.

Sára Botond 20180614
A VIII. kerület egyre élhetőbb, egyre több fiatalt, befektetőt és turistát vonz – mondta Sára Botond (Fotó: Vermes Tibor)

–  Július 8-án lesz a józsefvárosi időközi polgármester választás, ahol a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul. Az elmúlt időszakban sok minden változott Józsefvárosban. Változtatott ez a kerület lakosság-összetételén?

–  Józsefváros mára Budapest legdinamikusabban fejlődő kerülete lett, néhány év alatt újjáépítettük a közterületeket, megújítottuk a közintézményeket és megkezdődött a lakóházak rendbehozatala is. Ezzel párhuzamosan a rendőrséggel együttműködve komoly lépéseket tettünk a közbiztonság javításáért is, sikerült e területen nagy eredményeket elérni. Ezek összességében hozták meg a városrésznek azt, hogy egyre élhetőbb, egyre több fiatalt, befektetőt és turistát is vonz. Mindenki számára érezhető a változás. Ma békésen együtt élnek a régi józsefvárosiak és az új beköltözők is, idősek és fiatalok egy­aránt. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy rengeteg még így is a probléma, elsősorban köztisztasági területen, de dolgozunk ezek megoldásán.

–  Azt mondja érzékelhető a változás, ennek ellenére a kerületnek még mindig vannak negatív megítélésű részei, például a Népszínház utca vagy a Rákóczi tér. Mi ennek az oka, és hogyan változtatna ezen?

–  A Népszínház utcában még mindig nehéz a helyzet, de közel sem olyan rossz, mint öt-tíz éve volt. Jócskán megerősítettük a rendőri jelenlétet, állandóan jelen vannak az egyenruhások, sőt egy rendőrségi kontaktpontot is nyitottunk az állandó jelenlét megerősítésére. Vannak terveink a helyzet javítására, úgy gondolom, hogy a Népszínház utca tervezett megújítása is sokat segíthet majd a helyzeten. Összesen egyébként négy része van a kerületnek, ahol kiemelt hatósági munka folyik közbiztonsági szempontból. Ezeken a helyeken térfigyelő kamerák is vannak, amelynek komoly a visszatartó ereje. Fontos az is, hogy például a Teleki téren sok közösségi programot is szervezünk, ami szintén kiszorítja a rendbetett közterületekről azokat, akiknek semmi keresnivalójuk nincs arrafelé.

–  Tarlós István főpolgármester januárban jelentette be, a Budapesti Rendőrfőkapitányság, a Máltai Szeretetszolgálat, valamint az ombudsman bevonásával tanácskoznak majd arról, hogyan oldják meg a hajléktalan-kérdést, amely a VIII. kerületet különösen érinti. A napokban pedig a Fidesz országgyűlési frakciója kérte a kormánytól, hogy foglalják alkotmányba az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát. Mit lát megoldásnak?

– A helyzet igen sokrétű és bonyolult. A korábban bevezetett fővárosi hajléktalanrendeletet az akkori ombudsman kezdeményezésére hatályon kívül helyezték. Józsefváros kerületi rendelete is ugyanerre a sorsra jutott, így patthelyzet alakult ki. Két dolgot mindenképpen rendbe kell tenni, ebből az egyik a megfelelő szabályozás, a másik az ellátóhelyek működése, hiszen, ha azok rendesen elvégzik a feladatukat, kevesebb ember élné az életét az utcán. A fővárosi hajléktalanszállók zöme ebben a kerületben lett kialakítva még a kétezres évek elején, úgy, hogy arról az itt élőket senki nem kérdezte meg. Józsefvárosban jelenleg is ez a legégetőbb probléma, annak dacára is, hogy rengeteg lépést tettünk a helyzet javításáért.  

–  Számszerűen kimutatható, hogy Józsefvárosban több a hajléktalan, mint más budapesti kerületekben?

–  A legtöbb ellátó nálunk van, így a leginkább leterhelt területek között vagyunk. Félreértés ne essék, fontos, hogy a nehéz sor­súak megkapják a számukra szükséges ellátást, ám ez nem mehet a többi állampolgár rovására, az ő érdekeiket is meg kell védenünk. A város mindenkié, azoké is, akik lakásban élnek.   

–  Sok kritika éri az egészségügyet, az ellenzék előszeretettel veszi elő a szakrendelők, kórházak helyzetét. Józsefvárosban milyen az ellátás?

–  Az önkormányzat elsődleges szempontja a józsefvárosiak rend és biztonság iránti elvárásának teljesítése. Ehhez pedig szorosan hozzátartozik az egészségbiztonság is, melynek növelésén évek óta dolgozunk. Felújítottuk a Szent Kozma szakrendelőt, folyamatban van a háziorvosi rendelők modernizálása, az orvosok megtartása és ide vonzása érdekében pedig orvosi életpályamodellt hirdettünk, sőt megnyílt a józsefvárosi mentőállomás is. Nem azt mondom, hogy problémamentes az ágazat, de rengeteget fejlődött, sokkal jobbak a körülmények, modernebbek az eszközök, több az orvosunk és ápolónk, jó úton járunk.

–  Lesz-e előnye Józsefvárosnak abból, hogy Kocsis Máté korábbi polgármester bent ül a parlamentben?

–  Szerencsés helyzetben vagyok, mert jó a kapcsolatom Kocsis Mátéval, aki mostanra országgyűlési képviselő. Ez pedig Józsefvárosnak jó, hiszen ahhoz, hogy a kerület még tovább fejlődhessen, szüksége van állami forrásokra akkor is, ha stabil a költségvetése. Sok előkészített programunk van, amelyek csak a megvalósításra várnak.

–  Egyik vetélytársa Győri Péter, egykori SZDSZ-es politikus. Hogy látja, az ellenfele mennyire ismeri a kerületet?

–  Nem tisztem őt minősíteni, de sok mindent elárulnak róla eddigi nyilatkozatai. A július 8-i választás tétje, hogy megmarad-e a kerület azon az úton, amely „nyolckerből” Józsefvárossá emeli, vagy visszazuhan a múltjába. Egyet biztosan mondhatok, Győri Péterrel szemben, ha rajtam múlik, Józsefvárosból nem lesz újra drog- és hajléktalantanya, és migránsokat sem fogunk önkormányzati lakásokba költöztetni.

–  Győri Péter mögé felsorakoztak az ellenzéki pártok. Értelmezhető ez az országos politika leképeződéseként?

–  Az ellenfelem és a mögötte állók látha­tóan nem Józsefvárossal foglalkoznak, országos ügyként kezelik ezt a választást és továbbra is az a téma, hogy összefogjanak vagy ne. Ahogyan azt már korábban elmondtam, Józsefváros nem a politikai pártok játszótere, itt hetvennyolcezer ember életéről és jövőjéről van szó, a július 8-i választás róluk szól.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom